Samstag, 1. April 2023

Red Army slavi rođendan

                                         


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu sportske.ba dana 29. marta 2023, autor je Mirsad Starčević)


Prva registrovana navijačka grupa u SFRJ, a najstarija u BiH slavi rođendan


Mnogo epskih utakmica u svojoj stoljetnoj historiji odigrao je mostarski Velež. Duga i svijetla tradicija je prožeta istinskim vrijednostima i legendama.

Od svog nastanka 1922. godine Velež je imao i svoje vjerne navijače. Rođeni, Rođeni, Rođeni, Rođeni…
U horu temperamentno i zanosno navijači bodre svoje ljubimce – igrače Veleža. Kroz ovu prisnu riječ tifozi ispoljavaju svoju privrženost, ljubav, bliskost i povezanost sa klubom.

Priča o najljepšem nadimku na svijetu koji ima jedan klub, to pitomo “Rođeni” veže se za navijača Ljubu Petkovića, a nastala je pedesetih godina prošlog stoljeća. Zatim gledajući retrospektivno, prva navijačka grupa koja je podržavala “Rođene” zvala se Crveni šejtani, a 1981. u finalu Kupa sa Željom (3:2) na Marakani već se pominjao novi naziv – Red Army.

Naime, 1. aprila 1981. godine Velež je na svome stadionu Pod Bijelim brijegom igrao polufinale Kupa maršala Tita protiv titogradske Budućnosti i na kraju slavio prolaz u finale pobjedom (2:1). Oba gola postigao je Vahid Halilhodžić.

Tada su se navijači odlučili malo bolje organizovati, kako bi što više raje putovalo u Beograd na finalnu utakmicu protiv Željezničara. Bilo je to drugo finale Veleža u Kupu, nakon 1958. godine, kada je protivnik bila Crvena zvezda.

Karavane autobusa, automobila i dva specijalna voza za Beograd dovelo je 15 hiljada Mostaraca na finalnu utakmicu. Na kraju, Velež je slavio sa dva gola Vahe Halilhodžića, a treći je dodao Okuka. Tako je Velež postao prvi bosanskohercegovački klub sa osvojenim Kupom maršala Tita. Klanjalo se Vahidu na Terazijama, a doček u Mostaru je bio nezaboravan.

Red Army naziv još jače je zaživio u drugom finalu Kupa 1986. sa Dinamom (3:1). U okviru Red Army-a djelovale su i manje grupe, a najbitnije među njima: Zealots, Eagles, Chicago, Furia, Carina.

Uz to Red Army je bila prva navijačka grupa u tadašnjoj državi koja je službeno prijavila svoje postojanje kao građansko društvo. Sudski su ovjerili ljubav prema klubu i bili registrovani.

U Beograd je na pomenuto finale sa Dinamom koje je Veležu donijelo i drugi Kup trofej stiglo 15.000 navijača. Glavni grad Jugoslavije i ulice njegove su bile preplavljene crvenom bojom. Voz navijača Veleža na putu za Beograd je zadivio jugoslovensku tifo scenu.

Za tu priliku je promovisana i himna „Rođeni, Rođeni”. Tekst je napisao Mišo Marić, Kemal Monteno je komponovao muziku, a otpjevao je Pod Bijelim brijegom Željko Samardžić. Velež je slavio rezultatom (3:1), sa dva gola Bijedića, a jedan je dodao i Jurić. Opet je Mostar priredio doček svojim herojima za pamćenje.

Osim ovih gostovanja u Beogradu, izdvajaju se i gostovanja Hajduku u Splitu, kada je 8.000 navijača “okupiralo” Poljud, te nadaleko poznato gostovanje na Tušnju 14. juna 1987. godine, kada se protiv Slobode odlučivalo o naslovu prvaka države. Nažalost, to gostovanje 5.000 navijača Veleža ostalo je u ružnom sjećanju zbog nereda, koji je kasnije nazvan i “Yugo-Heysel”.

U prvoj polovini 1992. godine nastaje doba koje niko sa zdravim razumom ne može razumiti i koje nikome ko nosi Velež u srcu neće ostati u lijepom sjećanju. Velež, kao simbol zajedništva i jedinstva postaje trn u oku nacionalistima i doživljava progon.

Ipak, FK Velež je nemoguće tek tako uništiti. Uz njega je ostao dovoljan broj igrača i navijača, koji 1994. godine nastavljaju čuvati i braniti svetost crvenog tima.

Red Army u sezoni 1998/1999. opet doživljava renesansu. Prave se transparenti, navijački rekviziti i počinje se ići na gostovanja. Između mnogih gostovanja, vrijedi izdvojiti nekoliko velikih posjeta južnoj tribini stadiona Koševo, te gostovanje na Grbavici 2006. godine kada je Red Army napunio istočnu tribinu, što niti jednoj gostujućoj navijačkoj grupi nije uspjelo (ne uzimajući u obzir sarajevski derbi). Ne postoji stadion u BiH, a da Velež nije imao podršku sa tribina. Sjetimo se i evropskih utakmica kada je plava Grbavica bila ispunjena do kraja crvenom bojom ili kada su navijači kupili preko 10. 000 ulaznica za meč sa Borcem za koji nisu mogli prisustvovati na stadionu.

Red Army će tako u subotu 1. aprila 2023. imati 42. godine zajedničkog organizovanog navijanja, a službenu proslavu će imati u nedjelju na stadionu u Doboju gdje su najavili dolazak. Tako tradiciju nastavlja i čuva Red Army kao prva sudski registrovana navijačka skupina u Jugoslaviji i najstarija navijačka grupa u BiH. I dalje su 12. igrač Veleža, u dobru i u zlu!

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)


Prva registrovana navijačka grupa u SFRJ, a najstarija u BiH slavi rođendan - Sportske.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen