Sonntag, 2. April 2023

Iz životinjskog svijeta - Kitovi Orca, podrška majke podmladku

 


Orca majke vode veliku brigu o svojim odraslim sinovima i odriču se rađanja daljnjih potomaka. Istraživači to sada pišu u časopisu “Current Biology”, nakon analize podataka o 40 ženki Orca.

Što je majka imala više odbijenih sinova, to je bila manja vjerovatnoća da će roditi održivo novo mladunče u roku od godinu dana. Kćerke, s druge strane, nisu imale primjetan uticaj na reproduktivni uspjeh majke. Odrasli mužjaci kitova Orca još uvijek ovise o svojoj majci, koja preuzima vodstvo u traženju hrane i dijeli svoj plijen sa svojim sinovima. Međutim, naučnici sumnjaju da takvo ponašanje ima prednost i za majke Orce. Podrška majke povećala je šanse za preživljavanje i reprodukciju sinova. Ženke osiguravaju da se njihovi geni prenesu na sljedeću generaciju.

Uz temu:

Kit ubica, orka ili kosatka (Orcinus orca) je najveći predstavnik porodice delfina (Delphinidae). Živi su svim okeanima, od ledenih sjevernih okeana do toplih, tropskih mora.

Kitovi ubice su okretne grabljivice. Neke populacije se uglavnom hrane ribom, a drugim populacijama hranu predstavljaju morski sisari, uključujući morske lavove, foke i drugi kitovi. POrke su izrazito društveni kitovi.

Iako nisu ugrožena vrsta, neke lokalne populacije se smatraju ugroženim usljed zagađenja, smanjenja hrane kojom se hrane, susretima sa brodovima i mrežama, gubitka staništa i krivolova. Generalno se ne smatraju opasnim po čovjeka. Međutim, zabilježeno je da su neki kitovi u vodenim zabavnim parkovima su napadali njihove trenere

(welt)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen