Samstag, 8. April 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Vatreni protesti
Oblaci suzavca, zapaljene barikade, demonstranti koji žure - slika je snimljena u Toulouseu prošle sedmice, mogla je biti snimljena u mnogim drugim gradovima Francuske. Otkako je predsjednik Macron donio posebno pravilo za podizanje starosne granice za odlazak u penziju bez glasanja u parlamentu, stotine hiljada demonstrira iz sedmice u sedmicu, uključujući nekoliko njih koji su tu prvenstveno da prave haos. Protesti ponekad liče na ritual u kojem svako ima svoju ulogu - uključujući i fotografe koji u spektakularnim slikama bilježe bijes ulica.

Vjerovatno će se nastaviti.



Crvena tkanina




Patrijarhalno društvo u kojem su sluškinje prisiljene da nose potomke svojih gospodara: kanadska autorica Magaret Atwood opisuje ovaj horor scenario u svom romanu "Izvještaj sluškinje". Budući da strahuju od drastičnog ukidanja ženskih prava u Izraelu, obzirom na reformu pravosuđa koju je planirala Netanyahuova vlada, već sedmicama kolone demonstranata izlaze na ulice širom zemlje u kostimima po uzoru na one iz adaptacije serije Atwood knjige .
"Žene će prve, koje će biti oštećene time", kaže inicijator ideje o protestu, marketinški stručnjak.


Šareno pomješano
Puno sjaja, puno boja i, naravno, ležernih sunčanih naočala ne bi trebalo nedostajati u povorci na Gudi Padwa. Kao i ovdje u Mumbaiju, milioni ljudi izašli su da proslave novu godinu i početak proljeća prema hinduističkom kalendaru. Na ovaj poseban dan, Hindusi obilježavaju sjećanje na stvaranje svemira od strane boga stvoritelja Brahme. Uz muziku i ples na ulicama, tradicionalno su dio toga i molitve, čišćenje i ukrašavanje vlastita četiri zida, polaganje rangolisa (kitnjastih šara od pijeska, praha ili obojenog pirinčanog brašna) i gozba za najmilije.

Pa, Sretna Nova godina!

(stern)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen