Freitag, 28. April 2023

Fotografije godine

Ima fotografija koje impresioniraju na prvi pogled, ali ima i onih koje paraju srca, od onog šta prikazuju.

Fotografi iz cijelog svijeta birali su proteklih dana najbolje press fotografije u protekloj godini. Fotografija iz ukrajinskog rata pobijedila je na prestižnom World Press Photo konkursu.
Pobjednička fotografija: ukrajinski fotograf Evgenij Maloletka nedeljama je živio u podrumu bolnice u Mariupolju, dok su ruske bombe padale na civile i sravnjavale grad. Njegova fotografija prikazuje trudnu ženu, Irynu Kalininu, ranjenu u bombardovanju i osuđenu da u posljednjim trenucima moli za smrt kako bi njeno dijete preživjelo. Oboje su umrli. Evgenijeve slike su korištene za pregovore o zelenom koridoru za civile da izbjegnu iz Mariupolja, a
mjesecima kasnije, one služe kao dokaz optužbi za ratne zločine protiv stanovnika Mariupolja.

Neke od nagrađenih fotografija


01Irina Kalinina (32), povrijeđena trudnica, nošena je iz porodilišta u Mariupolju, Ukrajina, 9. marta 2022., koje je uništeno u ruskom zračnom napadu. Njeno dijete, nazvano Miron (po riječi "mir"), rođeno je mrtvo, a pola sata kasnije umrla je i sama Irina.

02 Jaynagul Brjieva i njena porodica kupaju se u vrelom izvoru u Kaji-Sayu, u Kirgistan, 9. marta 2021. Za vodu se kaže da ima ljekovita svojstva.

03 Roditelji Khalila Ahmada (15), koji nisu mogli da priušte hranu za porodicu, odlučili su da prodaju njegov bubreg za 3.500 američkih dolara. Nedostatak posla i opasnost od gladi doveli su do dramatičnog porasta ilegalne trgovine organima. Herat, Avganistan, 19. januar 2022.

04 Žene posjećuju topli izvor koji je izbio iz isušenog korita Aralskog mora u blizini sela Akespe, Kazahstan, 27. avgusta 2019. Aralsko more, nekada četvrto najveće jezero na svijetu, izgubilo je 90 posto svog sadržaja otkako je riječni vodotok preusmjeren.

(faz)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen