Sonntag, 16. April 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Boje uskrsa

Ne znamo da li su se klimatski aktivisti bili zalijepljeni za kapiju ispred fabrike uskršnjih jaja Beham u Ursbergu kod Augsburga. Možda boje nisu ekološki prihvatljive; ili, Onaj čijem se uskrsnuću i slavi praznik, ne odgovara svima; ili proizvođači jaja nisu dovoljno zadovoljni (čemu ne želimo da se nadamo): sve što se iskotrlja na kraju dana, veličanstveno je. A Uskrs narodu niko, ionako ne može oduzeti.



Nisu oni na koje ste prvo pomislili
Vjerovali ili ne, ovo nije skup solidarnosti Ku Klux Klana za patriotu Donalda Trumpa, kojem prijete porno starlete i angažirane sudije. Umjesto toga, ovo je jedna nenasilna povorka za Otkupitelja. Vjekovima Bratstvo La Paz (u prevodu „Mir“) maršira Seviljom, između Cvjetnice i Uskrsa, sa statuama Isusa Krista i Djevice Marije.



Nos za moderno doba
Posjete muzejima širom svijeta se stabilizovala nakon pandemije. A i regrutacije novih slojeva javnosti ne može izostati. Zbog toga je Nacionalni muzej moderne umetnosti u Atini svoje kolekcije učinio dostupnim vlasnicima pasa, u pratnji njihovih miljenika. Ali samo za jedan datum, 4. april. Naime, toga dana obilježava Svjetski dan životinja lutalica.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen