Sonntag, 16. April 2023

Prije 141 godinu - Kad je stigao Jumbo



Kada se jedan slon mužjak izgegao iz broda u njujorškoj luci 9. aprila 1882. godine, hiljade posmatrača su se već nizali uz lučke kejeve. Konfete su letile, bendovi svirali, plesačice su se vrtile ulicama. Dobrodošlica kao za neku svjetsku zvijezdu: Jumbo, prvi živi afrički slon u Engleskoj, stigao je i u Ameriku. Sivokoži surlaš je već neko vrijeme poznat u Evropi. Ali Jumbo je bio posebno velik.
Ranije je bio miljenik posjetilaca londonskog zoološkog vrta. Tokom 16 godina nosio je više od milion dječaka i djevojčica na svojim leđima kroz park. Kada je Jumbo postao tvrdoglaviji s početkom polne zrelosti, uprava zoološkog vrta je odlučila da ga proda.
U SAD, američki cirkuski pionir Phineas Barnum osjetio je svoju šansu. On kupuje Jumba za 10.000 funti i transportuje ga u Njujork na uzbuđenje stanovništva. Tri godine Jumbo putuje Sjevernom Amerikom kao "Kralj slonova" sa Barnumovim željezničkim cirkusom.

Ali, tri godine nakon što je stigao u Novi svijet, Jumbo gine u nesreći: 1885. godine, teretni voz u St. Thomasu, u Kanadi, udario ga je dok je bio istovaran iz vagona.na željezničkoj stanici. Bilo kakva pomoć je bila prekasna za slona.

Postao je gotovo besmrtan kada je Walt Disney doveo debelokožca na ekran kao Dumba, letećeg slona, u istoimenom crtanom filmu iz 1939. godine.

Jumbo i danas leti, makar samo kao simbol: Boeing 747 je zbog svoje veličine nazvan "Jumbojet", po ovoj superzvijezdi.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen