Montag, 24. April 2023

Jesti kao stari Rimljani

 



Restoranski vodič "Osteria d'Italia" je muss za ljubitelje italijanske kuhinje.
On preporučuje dobrih 1.700 restorana od Južnog Tirola do Sicilije.
Njihova atmosfera je često prizemna, ali u restoranima gotovo sigurno nema turista - i svi će zagarantovano poslužiti odličnu hranu po poštenim cijenama.
Restoranski vodič "Osteria d'Italia" je izdat od udruženja Slow Food. On prikazuje najbolje talijanske osterije, vinske barove i agroturizame koji su u skladu s idealima pokreta Slow Food - služeći jednostavnu, tipičnu hranu dobrog okusa, po razumnim cijenama.
Nije bitno kako restoran izgleda, ne radi se o lijepom uređenju interijera, već o kvaliteti jela.
Na slikama:
Italija ima desetine hiljada osterija. Fantastična kuhinja se često služi iza rustikalne fasade.
Insajderski savjet na vratima Rima: "Osteria 'Na Fojetta" u Frascatiju (ispod) sigurno ne bi dobila nagradu za dizajn, ali je uvijek puna mještana koji naručuju naprimjer, domaću tjesteninu sa slaninom i artičokama (gore).

(welt)

Napomena: kod nas se koristi riječ oštarija (od tal. Osteria), što ima značenje: krčma, gostionica, birtija.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen