Restoranski vodič "Osteria
d'Italia" je muss za ljubitelje italijanske kuhinje.
On
preporučuje dobrih 1.700 restorana od Južnog Tirola do
Sicilije.
Njihova atmosfera je često prizemna, ali u restoranima
gotovo sigurno nema turista - i svi će zagarantovano poslužiti
odličnu hranu po poštenim cijenama.
Restoranski vodič "Osteria
d'Italia" je izdat od udruženja Slow Food. On prikazuje
najbolje talijanske osterije, vinske barove i agroturizame koji su u
skladu s idealima pokreta Slow Food - služeći jednostavnu, tipičnu
hranu dobrog okusa, po razumnim cijenama.
Nije bitno kako restoran
izgleda, ne radi se o lijepom uređenju interijera, već o kvaliteti
jela.
Na slikama:
Italija ima desetine hiljada osterija.
Fantastična kuhinja se često služi iza rustikalne
fasade.
Insajderski savjet na vratima Rima: "Osteria 'Na
Fojetta" u Frascatiju (ispod) sigurno ne bi dobila nagradu za
dizajn, ali je uvijek puna mještana koji naručuju naprimjer, domaću
tjesteninu sa slaninom i artičokama (gore).
(welt)
Napomena: kod nas se koristi riječ oštarija (od tal. Osteria), što ima značenje: krčma, gostionica, birtija.
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen