Samstag, 22. April 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Vožnja Mjesecom

Na slici nije električni teretni bicikl budućnosti. Ali skoro da jest. Ovako bi trebao izgledati rover “Fleksibilna logistika i istraživanje” – skraćeno FLEX – kada bi se astronauti jednog dana mogli voziti po Mjesecu. Vozilo razvija start-up Venturi Astrolab. Prvi put će se koristiti 2026. godine u bespilotnoj misiji na Mjesec od strane svemirske kompanije Elona Muska SpaceX. Rover je velik kao pravo terensko vozilo i ne samo da može prevesti do 1500 kilograma opreme, već i ljude.

Vizija budućnosti: putovanja na Mars. A tamo je mreža stanica za punjenje još uvijek prilično tanka...




Zakoni umjesto molitvi
Stroža pravila o oružju - to je ono što studenti zahtijevaju. Drugi su nacrtali postere sa precrtanim pištoljima. Došli su u zakonodavno tijelo Nashvillea, Tennessee, grada u kojem je krajem marta bivši učenik osnovne škole pucao i ubio troje djece i troje odraslih. Hiljade dječaka i djevojčica učestvovalo je u protestima širom zemlje; malo je vjerovatno da će time postići mnogo. Ne postoji većina za pooštravanje zakona o kupovini i nošenju oružja. Jer, i nakon zločina u Nashvilleu, više od 16 druge djece i odraslih je poginulo je u sličnim napadima oružjem.



Beskućnici
Šatori dokle god pogled seže: U Demokratskoj Republici Kongo, više od šest miliona ljudi sada žive kao raseljena lica u svojoj zemlji – tužan rekord. Nigdje drugdje u Africi nema više interno raseljenih osoba. Različite grupe se međusobno bore, posebno na istoku zemlje. Stanovništvo pati od nasilja, nestašice hrane i stalne nestabilnosti. Mnogi beskućnici žive u šatorskim gradovima poput kampa Bulengo u blizini megagrada Gome.
Humanitarne organizacije kritikuju uslove u kampovima i upozoravaju na humanitarnu katastrofu i njene posljedice.


Jedinstvena mačja vreva
Ove mace su takođe žrtve zemljotresa. Organizacija za zaštitu životinja Ernestos Cat Sanctuary ima oko 2.000 mačaka u domu u Idlibu u Siriji. One su bile zatrpane, povrijeđene i traumatizirane u razornom zemljotresu 6. februara u Turskoj i sjevernoj Siriji.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen