Donnerstag, 13. April 2023

Modul Memorija

 
Izložbe “Moja Bosna” i “Sloboda”

Zvanično otvaranje 28. izdanja Modula Memorije upriličeno je 5. aprila u Vijećnici. Tom prilikom je otvorena izložba “Sarajevo, vječita Vijećnica” fotografa Rikarda Larme, u okviru obilježavanja početka opsade Sarajeva. Tim događajem je počeo ovogodišnji program Modula Memorije. Sljedeća izložba koja će biti otvorena u okviru ovog programa je fotografska izložba “Moja Bosna” i “Sloboda” autora Miloša Cvetkovića I Rona Haviva, a u okviru programa “Suočavanje sa prošlošću u Srbiji” koji JU MES organizuje sa ZFD Srbija. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 13. aprila u Istorijskom muzeju sa početkom u 17.30 sati.

Izložba “Sloboda”, ratnog fotoreportera Rona Haviva tematizuje logore u Bosni i Hercegovini, otvorene u periodu agresije.

“Najprije su počele kružiti glasine. Zatim su se pojavili dokazi – postojali su logori, bili oni zvanični ili ne, skrivene prostorije, sale za fizičku kulturu, hale i fabrike na otvorenom, farme, škole… nije  bilo bitno o kojoj strani je bila riječ – sve su ih imale. To je bio dio rata. To je bilo očigledno za  neprijateljske vojnike, a manje očigledno za civile. Stare osobe, djeca i žene često su zarobljavani iz želje da se zatvori Drugi. Najosnovnija želja bila je u potpunosti kontrolisati kretanje ljudi. Pri tom je bilo najvažnije da li se radi o pritvorenicima, zatvorenicima ili osobama koje je trebalo ispitivati. Ovim ljudima je uskraćena Sloboda… Rat nas podsjeća koiko smo i sami fragilni i u kojoj mjeri ideja slobode može biti privremena za sve nas”, dio je Havivovog uvodnog teksta iz publikacije “Liberty”.

Izložba Miloša Cvetkovića “Moja Bosna” je priča o ratu u Bosni i Hercegovini, tj. onim njegovim dijelovima koje je Miloš Cvetković svojim fotografskim hodočašćima uspio obuhvatiti. Njegove fotografije pokrivaju period od 1992. do 1995. godine i to, prije svega, istočnu, zapadnu i centralnu Bosnu, ali u knjizi se nalazi i nekoliko fotografija iz Crne Gore i Hrvatske, gdje je dio ljudi iz Bosne i Hercegovine završio kao izbjeglice, kao i Srbije, gdje su završili kao zarobljenici.

Ovo nije sveobuhvatna priča o ratu u Bosni i Hercegovini, već pogled jednog ratnog fotografa koji je imao pristup samo jednoj strani u ratu. Samo mali dio priče o ratu u kome je za manje od četiri godine ubijeno oko 100.000 ljudi; u kome je glavni grad bio u potpunoj opsadi 44 mjeseca, pri čemu je ubijeno oko 11.000 njegovih stanovnika. Rat u kome su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili genocide i u Srebrenici ubili preko 8.000 muškaraca I dječaka.

(NovaSloboda.ba)

Od 1995. godine, u okviru Modula memorije realizirano je oko 200 različitih programa. Tokom godina djelovanja, prošavši kroz različite faze, izrastao je u festival kulture sjećanja koja je važan segment i vlastite kulture sjećanja. (fba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen