Sonntag, 9. April 2023

Sretan Uskrs!

 

Feliz Dia de Pascua! Happy Easter! Frohe Ostern! Sretan Uskrs!

Katolici u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, danas slave Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Noć uoči uskrsne nedelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

U zapadnom hrišćanstvu priprema za Uskrs je korizma. Ona traje četrdeset dana i obilježena je mirovanjem, tišinom, kajanjem, postom i razmišljanjem o Hristovom životu, posebno o muci i smrti na krstu. Sedmicu prije Uskrsa naziva se Velikom sedmicom. On je vrhunac korizme, a započinje Cvjetnicom, nedeljom muke Gospodnje, kada se slavi Isusov ulazak u Jerusalem. Tada se u crkvu nose grančice na blagoslov.

Tokom cijele korizme, naročito je intenzivirana pobožnost Križnoga puta koja se održava svakoga petka u večernjim satima, a u mnogim mjestima Križni put se u velikoj procesiji održava upravo na Veliki petak.

Centralni je dan Velike sedmice Veliki petak, dan na koji je Isus umro na krstu. Veliki petak je hrišćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na Veliki petak, ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. Oltar je bez krsta, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizuje Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci.

Po običaju, katolici u BiH najprije odlaze na uskrsnu misu, a zatim se okupljaju u svojim kućama s porodicom kako bi jeli blagoslovljenu hranu, koja se najčešće sastoji od šunke, jaja, hljeba i mladog luka.

Posebnu pažnjuposvećuju bojenju kuhanih kokošjih jaja (pisanica), koje onda dijele sa svojom prijateljima i komšijama.

Među starijim običajima koji je ostao do danas je i “tucanje jaja”, kada svako izabere po jedno, a pobjednik je onaj čije jaje ostane cijelo nakon što se jaja jedno u drugo udare vrhovima.  

Inače, praznik Uskrs se ne slavi svake godine u isto vrijeme. Danas se on slavi u prvu nedelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. marta i 25. aprila, to znači da praznikUskrsa može pasti samo unutar tog vremena.

Porijeklo Uskrsa je u jevrejskom praznikui Pashe, pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranog naroda iz egipatskoga ropstva i prelazak preko Crvenoga mora.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen