Mittwoch, 12. April 2023

Iz stare štampe: Stari most, 1933.

 



U austrijskom magazinu "Radio Wien" od 29. jula.1933. godine objavljene se dvije fotografije iz Mostara, bez prigodnog teksta. Jedna je pod naslovom "Die Alte Brücke von Mostar", i druga sa Starog mosta, koja pokazuje trenutne prolaznike preko Starog mosta

Uz fotografije nije objavljen nikakav tekst, a pretpostavka je da su fotografije bile ilustracija za neki radio prilog na ovoj radio stanici. Slike bez tekstualnog priloga nam pružaju mogućnost da primjetimo neke detalje i da pustimo stare slike da nam same nešto ispričaju:

-Neretva pod Starim mostom ima nizak nivo, što nije čudo za ljetni period, kada je slika nastala. Međutim, zapaža se da na Neretvi pod Starim mostom nema kupača, što takođe začuđuje.

Preko mosta prelazi nekoliko pješaka, a sa ovog mjesta da se zaključiti da je vrijeme bilo toplo, što se vidi po odjeći dječaka u pozadini.

Takođe je primjetno loše stanje objekta Čardaka, i krova i fasade, kao i susjednih objekata, između Čardaka i kule Halebinke.

Inače, 1933. godina je jedna od godina u kojoj je napravljeno vrlo malo fotografija iz Mostara, te smo stoga ovim fotografijama dali mali više pažnje.


Prilog: dvije fotografije Mostara iz 1933. godine iz magazina "Radio Wien"

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen