Samstag, 22. April 2023

Prije stoljeća – Žena na motorolleru, London 1916.

 


Lady Florence Norman, sufražetkinja, (aktivistica u borbi za prava žena) vozi se na svom motorolleru 1916. godine, na posao u urede u Londonu gdje je bila nadzornica. Roller je bio rođendanski poklon njenog supruga, novinara i liberalnog političara Sir Henryja Normana. Prema stranici Oldbike, ovaj motor-skuter, poznat kao Autoped u SAD, trebao bi biti prvi skuter na svijetu. Autoped je bio rani motorni skuter ili motorizirani skuter koji je proizvodila Autoped Company iz Long Island Cityja u New Yorku od 1915. do 1922. godine.
Autoped je prestao da se proizvodi u Sjedinjenim Državama 1921. godine, a Krupp ga je proizvodio u Njemačkoj od 1919. do 1922.…

Uz temu: Lady Florence Norman

Lady Florence Norman (rođena McLaren, 1883 – 1964) bila je četvrto dijete i druga kćer Charlesa McLarena, prvog barona Aberconwaya i Laure Elizabeth Pochin. Njena braća su bili liberalni političari Henry D McLaren i Francis McLaren.

Godine 1907. udala se, kao njegova druga žena, za Sir Henryja Normana, prvog baroneta, poznatog novinara i tadašnjeg liberalnog poslanika za Wolverhampton South, koji je izgubio ovo mjesto na prvim izborima 1910., ali je zatim dobio Blackburna na drugim izborima te godine. . Među uzrocima kojima je Sir Henry pomogao da se promovira kao političarka bilo je pravo glasa žena čije je pravo glasa i sama Lady Norman bila aktivna pobornica prava glasa žena, ali ne i militantna. Obavljala je dužnost Hon. Blagajnik Liberalne unije za glasanje žena. Kao i njeni djed i baka koji su pokrenuli Bodnant Gardens, Firenca je bila strastveni hortikulturista. Kada su ona i njen muž kupili Ramster Hall, Surrey, bila je ključna u postavljanju rododendrona i azaleja u vrtovima. Vrtovi su otvoreni za javnost u okviru Nacionalnog plana vrtova iz 1927. godine i nastavljaju se otvarati prema tom planu.

Kao i njena majka, bila je aktivna u borbi za pravo glasa žena kroz Liberalnu žensku uniju biračkog prava i Žensku liberalnu federaciju. Tokom Prvog svetskog rata sa suprugom je vodila dobrovoljnu bolnicu u Wimereuxu u Francuskoj. Dobila je Mons Star za svoje zasluge i osnovala CBE za svoje ratne zasluge.
Nakon stvaranja Carskog ratnog muzeja 1917. godine postala je predsjedavajuća jednog od njegovih podkomiteta i bila je ključna u osiguravanju da doprinosi žena tokom rata budu zabilježeni i uključeni u muzejske zbirke. Zanimajući se za pitanja mentalnog zdravlja, postala je prva žena koja je 1926. godine imenovana u odbor Royal Earlswood bolnice. Tokom Drugog svjetskog rata bila je vozačica Ženske volonterske službe u Londonu.
Arhiva Lady Norman čuva se u Ženskoj biblioteci u Londonu.

(ist)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen