Freitag, 31. März 2023

Muzej u obliku lotosa

 





Singapurski muzej u obliku lotosa prikuplja kišu i svjetlost
Novootvoreni vrhunski Marina Bay Sands Casino and Resort u Singapuru ugostio je odnedavno i jedan muzej fokusiran na fuziju umjetnosti i nauke.

Poznati arhitekta Moshie Safadie, koji je desetljećima golicao maštu na rubu zelenog dizajna, dizajnirao je ovo mega odmaralište da privuče pažnju svijeta – novootvoreni ArtScience Museum je svakako ekološki najsenzibilnija zgrada u razvoju. Tumači se kao lotosov cvijet, ili ispružena ruka, čiji krov spretno prikuplja vodu i svjetlost za potrebe muzeja.




Umjetnost i nauka u lotosovom cvijetu

Sands Sky Park, terasa na visini od 200 metara, veća je od jednog hektara, spojila je vrhove triju tornjeva jednog od najprestižnijih hotela na svijetu - Marina Bay Sandsa u Singapuru.

Na njoj raste 250 vrsta stabala i 650 vrsta biljaka, u čijim restoranima kuhaju najslavniji šefovi kuhinja, a u pogledu na cijeli Singapur gosti mogu uživati i iz najvećega svjetskog bazena na otvorenom smještenom upravo tu - nebu pod oblake.

Otkad je prošlo ljeto počelo otvaranje pojedinih dijelova ovog remek-djela slavnog arhitekta Moshea Safdieja, ukupno vrijednog 5,5 milijardi američkih dolara, postalo je jasno da je ta terasa samo jedan od turističkih aduta.

Novi motiv za posjet Marina Bay Sandsu otvoren je 17. februara, tačno u 13 sati i 18 minuta, u objektu nalik na lotosov cvijet otvoren je muzej ArtScience, prvi muzej umjetnosti i nauke na svijetu. Vrijeme otvorenja odredio je sam stručnjak za feng shui.

(inhabitat)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen