Dienstag, 10. August 2021

Zaštita okoline: Čista voda, čista savjest

 


Čista voda, čista savjest


Inovativne radne grupe imaju za cilj smanjiti zagađenje okeana i pri tome dobro zaraditi. Jedan Industrijski fond daje pristup investitorima.
Kada razmišljate o zaštiti okoline, obično vam padne na pamet zelena boja. Ali zato što nebo, okean i planeta sijaju plavom bojom sa velike udaljenosti, holandski ekonomista i preduzetnik Gunter Pauli prvi put govorio o „Plavoj ekonomiji“ 2010. godine u svojoj knjizi „Plava ekonomija - 10 godina, 100 inovacija“ , 100 miliona radnih mjesta ”. Nastojanje ove privredne grane da stvori potpuno kružnu ekonomiju temelji se na temama energetike, građevinarstva, prehrane i posebno vode. Aktivnosti na moru su u brzom porastu od početka 21. stoljeća.

Kružna ekonomija predstavlja model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posuđivanje, ponovno korišćenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je duže moguće, kako bi se stvorila dodatna – duža – vrijednost proizvoda. Na ovaj način se produžava životni vijek proizvoda te istovremeno smanjuje količina otpada.

Povećanje turizma, novi oblici proizvodnje energije, akvakultura i sve veći pomorski promet doprinose tome u velikoj mjeri. Prema informacijama Deutsche Bank, ova grana industrije godišnje generira više od dva biliona eura - a trend je u porastu.
Tržište samo za recikliranje PET plastike je ogromno. U svijetu se dnevno proda 1,3 milijarde plastičnih boca. Prema jednoj studiji, ukupno je 8.3 milijardi tona plastike, uglavnom na bazi nafte, proizvedeno između 1950. i 2015. godine, od kojih je veliki dio završavao u okeanima.
Ako želite ulagati na široj osnovi u javna preduzeća koja u svojopj proizvodnji također osjećaju dužnim održavati more čistim, možete kupiti globalni ESG EKF plave ekonomije od velike francuske banke BNP Paribas (ISIN: LU2194447293, tekući troškovi 0,3 posto godišnje). Financijski fond trenutno uključuje oko 50 kompanija koje rade u jednoj od sljedećih pet kategorija: život na obali (kao što je ekoturizam), energija i resursi (vjetroturbine na moru, morska biotehnologija, ili elektrane na valove i plimu i oseku), ribolov i plodovi mora, zaštitu okoline (posebno recikliranje i upravljenje otpadom), kao i održivi pomorski promet.

(focus)

(prevod: spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen