Donnerstag, 12. August 2021

Kiša meteora – Perzeidi

 




Meteorska kiša poznata i kao "Suze Sv. Lovre" obasjala je nebo prođle noći, a događaj bio je vidljiv i golim okom.

Perzeidi su mali ostaci komete Swift-Tuttle koji se svake godine u augustu nađu na Zemljinom putu oko Sunca, a prilikom ulaska u atmosferu pri brzini od 58 kilometara u sekundi oni sagorijevaju ostavljajući svjetlucavi trag.

Stotine meteora po satu pojavljivalo se na nebu iznad naše zemlje, a svi ljubitelji ove pojave, bez ikakvih pomagala, dovoljno daleko od gradske svjetlosti i zagađenja, mogli su uživati do jutarnjih sati u meteorskoj predstavi.

Ekipa portal Klix.ba protekle noći boravila je u mjestu Smrike kod Novog Travnika te na području Viteza odakle vam donosimo fotografije perzeida koji su ukrašavali panoramski pogled.

Iako u prvim satima mraka nije bilo toliko izraženo prisustvo meteorita, kako je noć odmicala oni su se sve češće mogli primijetiti na nebu, a među njima i avioni pa se ne dajte zavarati.

Ova jedinstvena pojava svake godine plijeni pažnju bh. posjetilaca pa s toga uživajte u fotografijama.

(klix)


(fotografije Ahmet Hukić)


Perzeidi 2021: od 12. do 13. avgusta
U noći s 12. na 13. avgust 2021. vidjet ćete posebno veliki broj zvijezda padalica na noćnom nebu. Perzeidi, kiša meteora posebno će biti dobro vidljiva sa sjeverne hemisfere.
Zvijezdama padalice lete brzinom do 150 km /h. Većina ih je posebno sjajna. Kad uđu u zemljinu atmosferu, izgore i nestanu iz vidnog polja.
Ova prirodana pojava može se vidjeti između 17. jula i 24. avgusta svake godine. Većina zvijezda padalica, međutim, najbolje je vidljiva od 9. do 13. avgusta.

Najbolji način za gledanje zvijezda padalica
Kako ne biste propustili prirodni fenomen na nebu i mogli ga dobro promatrati, ovdje nekoliko savjeta:
Obratite pažnju na vremensku prognozu. Obucite se prikladno za vremenske uslove. U avgustu može biti hladnije noću. Sa sobom obavezno ponesite jaknu i ćebe.
Ne zaboravite ni jastuk za sedište. Najprikladniji način promatranja zvijezda je iz ležećeg položaja.
Odaberite što mračniju lokaciju izvan grada ili stambenog naselja. Odatle se najbolje mogu vidjeti zvijezde. Imperativ je oči prvo prilagoditi mraku. Stoga, mobitel u stfanu i ne zagledajte gs svakih pet minuta. Morate imati jasan pogled prema gore, u smjeru zvijezdane kiše.

(geo)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen