Mittwoch, 25. August 2021

Prvi pas tragač, koji može nanjušiti koronavirus

 



Po prvi put, jedan posebno obučeni pas za traženje korone, na zadatku je u jednom domu za stare osobe u Francuskoj. Pas po imenu Pokaa", dvogodišnji zlatni retriver, ubuduće će redovno testirati stanovnike i zaposlene alzaškog doma, na infekciju virusom.

Zahvaljujući četveronedeljnoj dodatnoj obuci na francuskoj visokoj školi za veterinarstvo, Pokaa može u uzorcima znoja nanjušiti takozvani “Spike protein” koronavirusa.
Naučno je dokazano da psi mogu otkriti korona infekcije svojim izvrsnim njuhom. Nedavno su istraživači veterinarstva sa Univerzitetu u Hanoveru proveli istraživanje na tu temu. Rezultat:
Psi su njušenjem uspjeli identificirati devet od deset ljudi zaraženih koronom koristeći uzorke znoja. Osim toga, vrlo rijetko su korona negativne osobe označavali kao pozitivne. Kad im je na njušenje dat urin, rezultati su bili još bolji. Studija iz Velike Britanije također je dala obećavajuće nalaze.
Projekat iz alzaškog domu za stare “La Roselière” u Kunheimu, u budućnosti će se proširiti i na druge domove u Njemačkoj, prema želji udruženja Handi 'Chiens.
Udruženje Handi'Chiens zapravo trenira pse za pomoć bolesnim i starim osobama, ali sada želi 250 njihovih pasa istrenirati kao pse tragače korone, kako je rekao predsjednik kluba Robert Kohler.

On je od francuske države već zatražio novac zaobuku. Dodatna obuka jednog psa košta 3500 eura, što se vrlo brzo isplati, obzirom na uštede troškova za laboratorijske testove.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen