Freitag, 27. August 2021

Rad Bull skokovi sa Starog mosta, 2021.

 Šlaufijada, probna serija i prvi skok, bez skakaonice






Šlaufijada” Cliff divera do startnih pozicija

Prvom serijom takmičarskih skokova danas će početi Red Bull Cliff Diving takmičenje na Starom mostu. Takmičari su redoslijed kojim će skakati utvrdili pomoću jedne zabavne mostarske tradicije - poznate “Šlaufijade”.

“Lucky Draw” je aktivnost kojom uoči svakog Red Bull Cliff Diving takmičenja skakači određuje redoslijed nastupa. Uvijek je to neka zabavna aktivnost, često inspirisana lokalnom tradicijom.

U Mostaru je to ove godine bila poznata “Šlaufijada”, utrka u prelasku Neretve na šlaufu (najčešće od unutrašnje gume kamiona ili bagera). Start je bio nešto uzvodno od Starog mosta, a svaki šlauf nosio je po jednog skakača i skakačicu, koji su se pokušavali što prije domoći suprotne obale - veslajući nogama i rukama, gurajući šlauf, i na sve druge načine.

“Bio je ovo jako zabavan žrijeb startnih pozicija. Krenuli smo u šlaufima od tačke uzvodno i utrkivali se naniže. Zaista se moglo vidjeti kako se u skakačima već budi takmičarski duh. Bilo je ovo stvarno zabavno iskustvo”, sretna je nakon “Šlaufijade” bila Australka Rhiannan Iffland, vlasnica četiri titule.

Nakon što su se skakači dobro zabavili na “Šlaufijadi”, danas popodne prvom serijom skokova počinje Red Bull Cliff Diving takmičenje u Mostaru. Posebnost ove godine jeste to da će se u prvoj seriji skakati direktno s luka Starog mosta, u znak poštovanja prema mostarskoj tradiciji skokova. Razlika je osjetna prvenstveno za muškarce, koji obično skaču sa znatno veće visine.

Cliff diveri su na jučerašnjem treningu imali priliku da iskuse kako izgleda skok direktno s mosta:

“Prvi skok je prošao dobro. Definitivno je teže skakati direktno s mosta. Odmah iza vas je ograda, nemate dovoljno prostora za stopala, tako da to pomalo utiče na vaš um i izbacuje vas iz ravnoteže. Ali, to je ono što volim kod ovog takmičenja”, rekao je branitelj titule Hunt.

No, pravi test imat će danas, četvrtak, kada u 15h počne prva serija takmičarskih skokova.

Sutra će takmičari u drugoj seriji skakati sa platforme na mostu, visoke 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene). Na istim visinama održat će se i finalne serije u velikom finalu, u subotu 28. augusta od 15 sati. Finale će biti prenošeno direktno na Red Bull TV.

(klix)





Prvi trening, srijeda, prva serija skokova četvrtak

Početak Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru sve je bliži: nakon današnjeg treninga, sutra je na rasporedu prva serija takmičarskih skokova u kojoj će se skakati direktno sa Starog mosta, u znak poštovanja prema mostarskoj tradiciji skokova. Takmičari su našli vremena i za jednu ekološku akciju, očistivši obalu Neretve i plato ispod mosta.

Skakači i skakačice su u popodnevnim časovima odradili prvi trening na Starom mostu, i nestrpljivi su pred početak takmičenja. Već u četvrtak ih očekuje prva serija takmičarskih skokova, i to direktno s luka mosta, a preostale serije u petak i subotu skakat će se sa platforme podignute na mostu.

U Mostar je stigao i jedan od najvećih ambasadora Starog mosta u svijetu Orlando Duque. Legendarni Kolumbijac se na kraju sezone 2019 povukao iz aktivnog takmičenja, ali je kao jedna od centralnih figura cliff divinga ostao prisutan u ovom sportu.

“Zaista je lijepo biti ponovo u Mostaru. Ovo je vjerovatno jedna od lokacija s najvećom tradicijom skokova u svijetu. Ovdje se osjećam kao lokalac, ljudi me znaju, ja znam dosta njih. Lijepo je osjećati se tako dobrodošlo, šetati okolo i osjećati se kao kod kuće. Nosim mnogo lijepih uspomena sa prelijepog Starog mosta, i jako sam uzbuđen što je takmičenje ponovo u gradu. Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo je ponovo tu!”, izjavio je po dolasku miljenik Mostaraca.

Orlando je pojasnio zašto će se u prvoj seriji takmičarskih skokova sutra skakati direktno s mosta:

“Ovo je prvi put, otkako se takmičimo u Mostaru, da će se u prvoj seriji skakati direktno s mosta. Mislim da je to odličan način da se oda priznanje tradiciji koja ovdje postoji tako dugo. Lijepo je vidjeti da skakači poštuju i nastavljaju tu tradiciju. Naravno, imat ćemo i skokove s platforme, koja će biti mnogo viša i zahtjevnija, ali mislim da je ovo dobar način da se integrišu svi, lokalni skakači i skakači Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva”, rekao je Kolumbijac.

Dan je za cliff divere počeo radno. Naime, jutros su zasukali rukave i bacili se na čišćenje lokacije na kojoj će se narednih dana takmičiti, platoa ispod Starog mosta. Ova akcija uklanjanja otpada dio je projekta Clean Cliffs (čiste litice), iza kojeg stoji Eleanor Smart, skakačica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Slične akcije često organizuje na lokacijama cliff diving takmičenja.

“Naša misija je podizanje svijesti o zagađenju plastikom i promocija recikliranja. Priroda u BiH je nevjerovatna. Ali, kao i u ostatku svijeta, suočavamo se s problemom zagađenja. Ovo je moj treći dolazak u Mostar. Ove godine stanje je mnogo bolje nego prethodnih. Sjajno je vidjeti napredak i da lokacija izgleda čistije nego ranije”, kaže mlada Amerikanka, pokretačica Clean Cliffs projekta.

(klix)




Izvedena prva serija skokova Red Bull sa Starog mosta

Prvom serijom skokova u četvrtak je počeo trodnevni takmičarski program Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru.

Posebnost prve serije skokova bila ja u tome što su skakači i skakačice skakali direktno s luka Starog mosta, u znak poštovanja prema mostarskoj tradiciji skokova.

Razlika je osjetna prvenstveno za muškarce, koji obično skaču sa znatno veće visine. U nastavku takmičenja muškarci će skakati s platforme visoke 27 metara, a žene s 21 metra visine.

Druga serija skokova održat će se u petak u isto vrijeme, a finalni program zakazan je za subotu, također u 15 sati.

U ovoj sezoni Reb Bull svjetskog prvenstva u visinskim skokovima predviđeno je pet takmičenja, od kojih je ono u Oslu bilo egzibicijsko.

Na prvoj postoji u francuskom gradu Saint-Raphaël slavili su Australka Rhiannan Iffland i Rumunj Catalin Preda, a nakon Mostara slijede takmičenja u Downpatrick Headu u Irskoj i Polignanu u Italiji.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen