Montag, 9. August 2021

Otišao je Sreta, pjevač Mostar Sevdah Reuniona




(tekst koji slijedi objavljen je na portalu tacno.net dana 8. augusta 2021. godine, autor je Boris Pavelic)

“Šta je život. Par koraka, od avlije do sokaka… Kratak, kaljav put.” Onaj tko je ikad slušao Milutina Sretenovića Sretu kako s Mostar sevdah reunionom pjeva “Kraj pendžera Jusuf stari”, imao je osjećaj zasigurno da pjevač Sreta nije biće sa ovoga svijeta. Pa čini se, i nije: otišao je jutros u svoje bolne i prelijepe pjesme; njegovo beživotno tijelo pronašli u hotelskoj sobi, nakon koncerta u Makarskoj.

“Šokiran sam, izgubili smo divnog čovjeka i vrhunskog umjetnika. Naravno, prekidamo koncerte Mostar Sevdah Reuniona. Večeras je trebao biti koncert u Šibeniku i dan kasnije u Trogiru”, rekao je u nedjelju, nedugo nakon što je pronađeno Sretenovićevo beživotno tijelo, producent koncerta Tomislav Kašljević za Dnevni avaz.

Kako to već biva s dušama što proizvode magiju, nema mnogo biografskih podataka o Milutinu Sretenoviću Sreti; tek da je “rođen 1947. u Odžacima”, a “muzikalnost je naslijedio od oca i stričeva koji su bili harmonikaši.”

No Sreta se upisao među najveće, one što su pjevali s Mostar Sevdah Reunionom: rame uz rame sa Šabanom Bajramovićem, Ilijazom Delićem, Ljiljanom Buttler Petrović, i Esmom Redžepovom. Ondje kamo su svi oni otišli, pjesma zauvijek vlada, a tuga i bol ostavlja se ovdje, u svijetu kroz koji su prošli, da ga napuste zauvijek, a pjesme da mu ostave.

Da ih ostave njegovim čuvarima, Mostar Sevdah Reunionu, mostarskim čudotvorcima koji će za dvije godine obilježiti četvrt vijeka neprekinute pjesme. Taj je bend Mostaru i Balkanu spasio sevdah, od rata koji ga je htio zatrti – i da je samo to, bilo bi više nego dovoljno. Ali nije.

Mostar Sevdah Reunion u dvostrukom je smislu postao to što mu ime kaže: obnovitelj, ujedinitelj sevdaha. Postali su to i tako što su svijetu otkrili nenadmašne pjevače poput Ilijaza, Ljiljane i Srete. I Mostar Sevdah Reunion, svakako jedan od sastava najvažnijih za poslijeratnu obnovu bosanske pjesme i njezino skladno stapanje sa suvremenošću, zaslužan je za to što je ovdašnja publika naučila da su u najzabačenijim zakucima balkanskih noći stasali najveći pjevači.

Kada je Ry Cooder isto to učinio na Kubi, otkrivši Buena Vista Social Club, cijeli je svijet slavio; kada to Mostar Sevdah Reunion, iz generacije u generaciju, otkriva tu kod nas, red je da budu zahvalni bar oni rijetki, koji razumiju. Nema nikakve sumnje: Milutin Sretenović Sreta bio je jedan od tih najvećih. Zato i nije čudno što je otišao u velikom stilu: prije nego nas je zauvijek napustio, posljednja mu je pjesma bila – a koja druga – nego “Čudna jada od Mostara grada”.

(tacno.net)

Mostar Sevdah Reunion presents Sreta "Daj mi bože krila"

https://youtu.be/DkNPN2M6Mf4

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen