Dienstag, 3. August 2021

OI London 1948.: Bijeli balet bosonogih fudbalera

 Flaster na čelu, koljena zavijena, gležnjevi fiksirani - ništa neobično za olimpijski fudbalski turnir. Jedina razlika je u tome što ova tri fudbalera ne napuštaju teren nakon herojske borbe – nego ulaze na njega, da bi odigrali prvu službenu međunarodnu utakmicu indijske reprezentacije, sa osam bosih igrača u timu. Protivnik, 31. jula 1948. na Olimpijadi u Londonu, godinu dana nakon sticanja nezavisnosti, bila je Francuska. Rezultat, Indijci su izgubili tijesno, 1:2. 

Na pitanje britanskog reportera zašto bez kopački, priča se da mu je kapetan Talimeren Ao (lijevo) odgovorio: "Pa, mi u Indiji igramo “Football” - a vi igrate “Bootball"...

(kicker)

Football” – igra lopte nogama,

Bootball – igra lopte u cipelama (čizmama)


Fudbalski turnir na ljetnim olimpijskim igrama u Londonu, 1948. godine, osvojila je Švedska. Jugoslavija je osvojila srebrnu, a Danska bronzanu medalju.
Prema izvještajima sportskih izvještača, turnir je pratilo 344.124 gledalaca, što je u prosjeku 19.118 gledaocaa po utakmici, 112.541 po grupi. Postignuta su 102 gola, odnosno 5.67 po utakmici.
Najviše gledalaca bilo je u finalu Švedska - Jugoslavija 3:1, ukupno 60.000, a najmanje u osmini finala na utakmici Turska - Kina 4:0, svega 3.000 gledalaca.
Najveća pobjeda ostvarena je u utakmici Švedska - Južna Koreja 12:0, u četvrtfinalu, a to je ujedno bila utakmica u kojoj je postignuto najviše golova.
Golgeteri su bili John Hansen (Danska) i Gunnar Nordahl (Švedska) koji su postigli po sedam golova.
Grubu igru i nesportsko ponašanje, sudije su kazbuli sa 5 žutih i 3 crvenih kartona.

(sr.wikipedia)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen