Montag, 16. August 2021

U sjećanju: Preminuo legendarni fudbaler Gerd Müller

 

 

Sjećanje na Gerda Müllera: "Bombarder nacije" je preminuo.

Legendarni njemački fudbaler Gerd Müller preminuo je nakon duge bolesti u 75. godini, potvrdio je njegov bivši klub Bayern.

Čuveni napadač bolovao je
od Alzheimerove bolesti koja je neizlječiva bolest mozga, koja može uzrokovati smrt, nakon višegodišnje borbe je preminuo u nedelju ujutro.

Müller je ostao upamćen kao jedan je od najvećih napadača u historiji fudbala, a o kakvom igraču je riječ najbolje svjedoče brojke i osvojeni trofeji.

Postigao je nevjerovatnih 566 golova u 607 utakmica za Bayern i postavio rekord golova u Bundesligi. U 427 utakmica postigao je 365 golova, a iza njega su Robert Lewandowski (277) i Klaus Fischer (268).

S Bayernom je tri puta osvajao Kup evropskih prvaka (Ligu šampiona) i jednom Kup kupova. Također je četiri puta bio prvak Njemačke i četiri puta osvajač Kupa.

S reprezentacijom Njemačke je postao evropski prvak 1972. i svjetski prvak 1974., postigavši pobjednički pogodak u finalu u Münchenu protiv Holandije.

Za selekciju Njemačke je postigao 68 pogodaka u 62 nastupa, dok je u klupskoj karijeri postigao više od 650 golova nastupajući za Nördlingen, Bayern i Fort Lauderdale Strikers.

Müller je nakon završetka karijere zaplovio u trenerske vode, ali u omladinskim kategorijama. Pod njegovom palicom, nogometnu abecedu učili su Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger i Thomas Müller, što dovoljno govori o njegovoj veličini.

1970. godine je osvojio Zlatnu loptu, kao priznanje za najboljeg nogometaša svijeta. 

  

Nama je Gerd Müller, pored svega što je postigao, ostao i u sjećanju po jednom neiskorištenom penalu u utakmici Zapadna Njemačka – Jugoslavija. U utakmici odigranoj 9. maja 1973. godine, tadašnja reprezentacija Jugoslavije je pobjedila tadašnju Zapadnu Njemačku, u Münchenu rezultatom 0:1.

Enver Marić je odbranio penal Gerdu Mulleru, a Duško Bajević je pobjedonosni gol postigao iz penala

(sport)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen