Sonntag, 8. August 2021

BiH i dalje bez medalja na OI, ali sa dobrim plasmanima

 


Olipijske igre u Tokiju se privode kraju. Vrijeme da se podvuče crta ispod učešća naših sportista

Najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu ostvario je Nedžad Husić osvajanjem petog mjesta, a veoma malo nedostajalo je za prvu, historijsku medalju na Olimpijskim igrama.U prvom, kvalifikacionom susretu Husić je bio bolji od domaćeg predstavnika Ricarda Suzukija rezultatom 22-2, a u narednoj rundi bio je bolji od Egipćanina Mahmouda Abowa Abdelrahman Waela sa 8-7. Nakon dvije pobjede uslijedio je poraz od Uzbekistanca Rashitova od 28-5. Ipak, ponestalo je snage i Nedžad je u borbi za srebrenu medalju poražen od turskog borca Hakana Recbera sa 22-13, a podijelio je peto mjesto u kategoriji do 68 kilograma.

Amel Tuka je ostvario drugi najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu u Tokiju u trci na 800 metara. Sjajni bh. atletičar je u polufinalu bio sjajan. Kroz cilj je prošao drugi sa vremenom od 1:44.53. Mnogo se očekivalo u finalu, mnogi su se potajno nadali i medalji. Međutim, Amel je zatvoren od strane protivnika na samom početku, u samoj trci dobio je i nezgodan udarac, a na kraju je završio na šestom mjestu sa vremenom od 1:45.98, što je Tukin najbolji plasman na Olimpijskim igrama.


Džudistkinja Larisa Cerić je osvojila deveto mjesto. Larisa je u prvoj borbi savladala predstavnicu Nikaragve Izayanu Marenco, ali je u narednoj rundi poražena Azerbejdžanske predstavnice Iryne Kindzerske.

Mesud Pezer je zauzeo jedanaesto mjesto u bacanju kugle. Pezer je bio sjajan u kvalifikacijama, izbacio je hitac od 21.33, ali je kako kaže uz mnoge faktore u finalu ostvario 20.08 i na kraju zauzeo 11. poziciju.

Naša sjajna, mlada plivačica, Lana Pudar završila je utrku sa vremenom 58.32, što je bilo dovoljno za ukupno 19 mjesto od 33 plivačice. Lani je nedostajalo 24 stotinke da se nađe u polufinalu 100m delfin. Ovo je svakako bila godina za pamćenje za 15-godišnju Lanu, te očekujemo da na narednim Olimpijskim igrama Paris 2024, predstavi Bosni i Hercegovinu u još boljem svjetlu.

Drugi predstavnik BiH u plivanju bio je Emir Muratović. On je nastupio u dvije discipline. U 100 metara kraul ostvario je vrijeme od 50.43 i zauzeo 45. mjesto od 71 plivača. Dok je u disciplini 50 metara kraul ostvario vrijeme od 22.91 što je bilo dovoljno za 42. mjesto. U ovoj disciplini nastupila su 73 plivača.

Bh. predstavnica u disciplini 10 metara vazdušna puška Tatjana Đekanović ostvarila je rezultat od 613.2 kruga, a osvojila je 47. mjesto od 50 takmičarki.

Bosna i Hercegovina je još uvijek jedna od rijetkih zemalja koja u svojim riznicama ne posjeduje medalju sa Olimpijskih igara. Možda se to ostvari već za tri godine na Olimpijskim igrama u Parizu. Ali, ako se uzme u obzir kako smo mala zemlja i koliko se mizerno ulaže u naše sportiste, možemo i moramo biti ponosni i na ove rezultate.

(N1)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen