Sonntag, 22. August 2021

Iz životinjskog svijeta: Mjere za spašavanje vrsta

 


Huhuu, sove su opet tu!

Od 1926. godine smatralo se da je Uralska sova (Strix uralensis) izumrla u srednjoj Europi. U Nacionalnom parku Bavarska šuma mala populacija ovih sova je uspjela preživjeti uz pomoć ljudi. Neke od ovih ptica su uspješno puštene u divljinu posljednjih godina. Šumari su sada, po prvi put pronašli mladunčad izvan zaštićenog područja.


Povratak u preriju

Držali su ih kao kućne ljubimce, nastupali su predstavama “čarobnjaka”, ili živjeli u malim kavezima u zoološkom vrtu: tigrovi u Wild Animal Sanctuary, Utočištu za divlje životinje u Koloradu prošli su mnogo toga. Sada žive u najvećem i najstarijem utočištu za divlje životinje, koje uzima posebno velike vrste, uključujući lavove, medvjede i leoparde. Na površini od preko 40 kvadratnih kilometara, trenutno oko 550 životinja vodi život blizak prirodi. Lutaju po brdima i pašnjacima, a kontakt sa ljudima sveden je na minimum.


Lov na nosoroge se nastavlja

Krivolov nosoroga ponovo se povećava u Južnoj Africi. Od januara do kraja juna, u zemlji je ulovljeno ukupno 249 nosoroga. To je 83 više nego u istom razdoblju prošle godine, saopštila je uprava nacionalnog parka. Međutim, broj je u prvih šest mjeseci 2019. bio još veći. Tada je zbog rogova ubijeno 318 životinja. Prethodna godina smatra se izuzetnom zbog jedne od najstrožih mjera karantina u svijetu, u Južnoj Africi.
Samo u Nacionalnom parku Kruger od početka godine bilo je 715 slučajeva krivolova, što je gotovo četiri posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ukupno 125 ljudi širom zemlje je uhapšeno zbog krivolova ili krijumčarenja traženog roga, a 20 od njih je već osuđeno.
"U borbi protiv krivolova i očuvanju naših divljih životinja, naši rendžeri ostaju na prvoj liniji borbe i svakodnevno iznova riskiraju svoje živote", kaže Barbara Creecy, južnoafrička ministrica okoliša i voditeljica nadzornika Nacionalnog parka Kruger.


Ova ljepota je u velikoj krizi

Fotografija spiralnog kretanja jata skuša u Velikom koraljnom grebenu u Australiji pobijedila je na foto konkursu koji je proveo jedan britanski časopis na temu biološke raznovrsnosti.
Prvu nagradu je osvojila Kristen Brown sa Univerziteta u Pensilvaniji, kako je u Londonu objavio časopis "BMC Ecology and Evolution".

"Ova slika prikazuje i ljepotu i bogatstvo naših okeana, ali i pogoršanje krize koja se odvija u svijetu mora", rekla je Brown. “Bez stvarnih napora za smanjenje emisije stakleničkih plinova i poboljšanja kvaliteta vode, postoji rizik da će ovi koraljni grebeni nestati tokom naših života."

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen