Sonntag, 8. August 2021

Najsnažnija plimna turbina na svijetu počela s radom

 


Plimna turbina koja se smatra najsnažnijom na svijetu počela je s radom te je spojena na mrežu u Orkneyju, arhipelagu na sjeveroistočnoj obali Škotske.

O2 plimna turbina kompanije Orbital Marine Power je usidrena na lokaciji Fall of Warness gdje podmorski kabl povezuje ovu jedinicu od 2 megavata s lokalnom električnom mrežom na kopnu.

Plimna turbina je počela s radom, odnosno proizvodnjom "čiste energije", u vrijeme kada lideri industrije traže podršku vlade kako bi se plimna industrija komercijalno razvijala.

Ova plimna turbina može osigurati električnu energiju za 2.000 domaćinstava na godišnjem nivou.





Orbital 2, kako se zove najsnažnija plimna turbina na svijetu, najnoviji je proizvod tvrtke Orbital Marine Power. Kad doplovi do svog odredišta u blizini britanskog otočja Orkney, skupine 70 otočića nadomak sjeverne obale Škotske, povezat će se s Europskim pomorskim energetskim centrom i početi isporučivati energiju kojom će se napajati 2.000 domaćinstava.

Čelična konstrukcija plitkog gaza

Izgradnja druge generacije Orbitala započela je 2019. godine, a temelji se na prethodnoj generaciji velikih plimnih turbina tvrtke SR2000. Međutim, 02 je znatno veći i sastoji se od plutajuće konstrukcije dugačke 73 metra koja sadrži dvije turbine snage 1 MW svaka.

Orbital 2 nalikuje konceptu kakvog svemirskog broda, a konstrukcija mu je izrađena od čelika. Dizajn ove plimne turbine omogućava mu gaz manji od tri metra zbog čega je uređaj  lakši za transportiranje i postavljanje.

"Orbital O2 dizajniran je za jeftini pristup svim sustavima i komponentama, od kojih se velika većina nalazi unutar plutajuće nadgradnje radi jednostavnog održavanja na licu mjesta", kaže se u priopćenju Orbital Marine Powera.

Velika turbina, napravljena da traje

Turbina ima "gullwing" sustav sklopivih dijelova koji se pomiču poput galebovih krila, baš kao vrata na legendarnom automobilu Mercedes SL 300. Ovaj pomični sustav dizajniran je kako bi se podvodni dijelovi konstrukcije i propeleri podizali iz mora radi lakšeg održavanja i mogućih popravka.

vaka turbina ima rotor promjera 20 metara koji se može okretati za punih 360 stupnjeva. To turbini osigurava kombiniranu površinu rotora od 600 kvadratnih metara, dosad najveću na nekoj plimnoj turbini.

Ova inovacija bi turbini trebala omogućiti generiranje energije bez potrebe da cijela turbina mijenja smjer ovisno o pojavi plime ili oseke. Omogućit će i sigurno, dinamičko upravljanje rotorima koji će crpiti snagu iz različitih smjerova, bez okretanja platforme.

Ovu turbinu uskoro će naslijediti još veće, najavljuje Oribtal Marine Power

(OMP).

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen