Dienstag, 31. August 2021

Počinje jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar

 





Umjetnost prisutna na svakom koraku u Mostaru

Street Arts Festival Mostar je već deset godina samoinicijativno prisutan u kulturnom životu grada Mostara kao svijetla tačka likovnog stvaralaštva koja povezuje ljude sa umjetnošću. Ove godine biće izražen interdisciplinarni i interkulturalni karakter, koji je značajan za ovaj festival od njegovih početaka i rezultirao je umrežavanjem hiljada pojedinaca i učesnika iz cijelog svijeta, koji su zajedno s organizatorima stvarali novu perspektivu doživljaja grada i prostora.

“Već godinu dana planiramo ovaj jubilarni 10. Festival i narednih dana ulice Mostara će postati otvorena pozornica impresivnih umjetničih intervencija i događaja koji će ponovo donijeti umjetnost u naš svakodnevni život”, kazala je Marina Đapić, organizatorica festivala.

Zvanični početak festivala je 3. septembar, kada će umjetnici iz SAD, Argentine, Španije, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine početi da slikaju murale širom grada, u ulicama: Šantićeva, kraljice Katarine, kralja Zvonimira, kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, Maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španskog trga.

„I ove godine smo sastavili bogat kulturno-umjetnički program za sve zainteresovane. Tokom 10 dana festivala, umjetnici će oslikavati fasade širom grada, biće organizovani razgovori sa umjetnicima, muzički događaji u sklopu Open City festivala i program za najmlađe“, rekla je organizatorica festivala Sabina Maslo.

Festivalske aktivnosti su već počele dolaskom umjetnika Erika Burke iz SAD, koji već drugi put učestvuje na festivalu i ovih dana slika mural u Šantićevoj ulici.

„Mostar je prelijep grad i sviđa mi se što u ovom gradu mogu slobodno da izrazim svoju umjetnost u odnosu na SAD, gdje su ovakvi festivali strogo kontrolisani i gotovo je nemoguće u ovolikom kapacitetu organizovati oslikavanje murala“, rekao je Erik.


Otvaranje festivala, u petak, 3. septembra, biće obilježeno uz 3D mapping prezentaciju na Starom mostu, odnosno video projekcijom na Starom mostu, uz zvučne elemente koji posjetiocima daju kompletan audio-vizuelni doživljaj. Ovaj umjetnički performans je autorsko djelo umjetnika Irfana Brkića – Hypermosha. Prije preformansa će producentica i DJ Goblen Geisha iz Sarajeva puštati muziku a u nastavku večeri će rezident DJ berlinskog Watergate-a JAMIIE zabavljati sve prisutne.

U ponedeljak, 6. septembra, sa početkom u 16 sati, u Američkom Kutku održaće se i razgovor sa umjetnikom Erikom Burke iz SAD. Za najmlađe posjetioce festivala će u četvrtak 9. septembra sa početkom u 18,30 sati, u velikom gradskom parku biti cirkuski performans u izvođenju zagrebačkog Cirk Prozor kolektiva. Od muzičkog programa će, pored događaja otvaranja festivala, u petak 10. septembra, u sklopu Open City festivala, će lokalni DJ puštati muziku na Hamam Stage-u u Starom gradu, a narednog dana će DJ iz regiona puštati muziku u Lazy Bar-u u Blagaju.

Zatvaranje festivala će biti obilježeno u ponedjeljak, 13. oktobra, još jednim razgovorom o umjetnosti sa lokalnom umjetnicom Majom Rubinić u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 17 sati.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen