Dienstag, 24. August 2021

Počinju Paraolimpijske igre 2021. u Tokiju





Svečanom ceremonijom otvaranja danas počinju Paraolimpijske igre u Tokiju (od 24. augusta do 5. septembra), a Bosnu i Hercegovinu predstavlja 16 sportista.

Bosnu i Hercegovinu će u Japanu predstavljati reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koju čine: kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran. Također će se za medalju boriti i bacač kugle Dževad Pandžić.

Naša država nakon niza godina ima i predstavnicu u streljaštvu na Paraolimpijskim igrama - Zerinu Skomorac, a tu je i Ervin Bejdić, višestruki državni rekorder. U Tokio putuje i najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara, stonoteniser Haris Eminović.

Ostali dio delegacije paraolimpijskog tima čine: generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta i šef misije u Tokiju Osman Handžić, doktor Mirsad Muftić i ekonom Dževad Šabeta.

Stonoteniser Haris Eminović će na ceremoniji svečanog otvaranja Paraolimpijskih igrama nositi zastavu Bosne i Hercegovine, dok će predstavnica naše države u streljaštvu Zerina Skomorac zastavu nositi na ceremoniji zatvaranja igara.

Na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju neće biti predstavnika Afganistana, ali hoće biti njihove zastave kao izraz solidarnosti sa sportašima kojima je onemogućen nastup na igrama. Dvoje sportaša ispunilo je normu, ali zbog talibanske blokade nisu mogli napustiti zemlju.

Igre će otvoriti japanski car Naruhito (61), kao što je učinio i za Olimpijske igre, a treba dodati i to da na igrama neće biti publike zbog vanrednog stanja koje još uvijek vlada u ovoj državi.

Na ovogodišnjim paraolimpijskim igrama učešće će uzeti više od 4.500 sportaša iz 163 države, a ceremonija otvaranja će biti održana u 13 sati po srednjoevropskom vremenu.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen