Samstag, 28. August 2021

Sjajan nastavak Red Bull Cliff Divinga u Mostaru uprkos kiši

 

Izvedene dvije serije skokova sa skakaonice, danas veliko finale

Dvije serije skokova na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Mostaru, održane su u petak popodne, nakon kojih su u vodstvu Gary Hunt i Rhiannan Iffland. Finale je na rasporedu danas od 15 sati, kada će svjetska cliff diving elita prirediti novi sportski spektakl u gradu na Neretvi, šestu sezonu zaredom.

Nakon prve serije, koja se skakala direktno s luka Starog mosta, skakači su u petak nastupali sa platformi visokih 27 metara za muškarce odnosno 21 m za žene. Bio je to pravi skakački maraton, jer su i muškarci i žene danas izveli po dvije serije skokova.

U ženskoj konkurenciji briljirala je braniteljica titule, Australka Rhiannan Iffland. Zahvaljujući dva izvrsna skoka u drugoj i trećoj seriji, četvorostruka prvakinja se probila na čelo poretka. Druga je trenutno Bjeloruskinja Yana Nestsiarava, a treća Kanađanka Jessica Macaulay.

Kod muškaraca, branitelj titule Gary Hunt je preuzeo vodeću poziciju od Rumuna Catalina Prede i pokazao zašto je osmostruki prvak. Preda je zbog ispodprosječnog skoka u trećoj seriji pao na osmo mjesto. Drugu i treću poziciju sada zauzimaju Ukrajinac Oleksiy Prygorov i Rus Nikita Fedotov. Zanimljivo, obojica su debitovala 2017. godine u Mostaru, a Fedotov je tom prilikom čak bio treći.

Tokom druge serije počela je kiša, ali to nije omelo skakače i takmičenje se nije prekidalo. Kiši su dugo odolijevali i ljubitelji skokova koji su, naoružani kišobranima, došli na plato ispod Starog mosta da vide najbolje svjetske skakače i skakačice na djelu i uživaju u skokovima od kojih zastaje dah.

Sve u svemu, ono što se moglo vidjeti na Starom mostu izgledalo je kao najava uzbudljivog finala, u kojem se mogu očekivati spektakularni skokovi i neizvjesnost do samog kraja.

Finale je na rasporedu u subotu od 15 sati, i održat će se bez obzira na mogućnost kiše. Naime, padavine normalnog intenziteta ne predstavljaju poteškoću za skakače. Takmičenje se može zaustaviti jedino u slučaju oluje ili jakog vjetra.

Ulaz u zone za gledaoce ispod mosta je slobodan, uz obavezno poštovanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera.

Direktan prenos završnih serija skokova bit će emitovan na Red Bull TV i Hayat TV, sa početkom u 16:30.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen