Donnerstag, 26. August 2021

Poštari na visokom nivou

 







Vjerovatno najneobičniji poštari na svijetu rade na francuskom prekomorskom ostrvu La Réunion, na istočnoj strani Afrike. Fotografi Cyril Abad i Eugénie Baccot pratili su ove poštare na njihovim cjelodnevnim turama. Za mnoge stanovnike ostrva, ovi ovi poštari su jedina veza s vanjskim svijetom. Donose im i dobre i loše vijesti. Pa čak i Amazon pakete.
Alpinisti: Poštar Cyril Mayot na početku marša, koji traje dva dana
Početak smjene je u pošti u Le Port-u na La Réunionu: Tu René-Claude Augustine preuzima ponedjeljkom. Preuzeta pisma i pakete pakuje u ruksak ...
Dostojanstveno: U pošti Cyril dva puta sedmično preuzima svoj teret od 20 kilograma.
Dolazak: René-Claude stiže u maleno selo Malheur, čije ime je ostalo poznato po jednom masakru nad stanovništvom, tokom istorije
Dobro došli: Dva stanovnika Aurerea traže od poštara da podnese njihovu peticiju. René-Claude pomaže gdje god može
... A zatim helikopterom leti na visoku visoravan. Odavde je moguće samo pješice nastaviti do skrovitih planinskih sela, Uzbrdo i nizbrdo. To je životni ciklus ovih poštara.
Usamljen u magli: Cyril prelazi „Plaine des Tamarins“, ravnicu tamarindskog drveća.
Dobar appétit: Cyril obično, nakon dugog marša, jede u malom pansionu gospođe Pauline.
On je jedini gost toga dana. Pejsaž koji oduzima dah: pogled na Mafate. Nakon toliko godina rada, poštari jedva da imaju želje da pogledaju ovu ljepotu.
Zavojite staze: René-Claudeovi putevi vode ga i kroz džunglu, ali bez teškog tereta. Paketi se predaju na mjestu slijetanja helikoptera.
Pauza: Cyril dostavlja poštu Yolandeu u Marli, a kao i svaki poštar na svijetu, nađe vremena i za razgovor.
Selo Îlet des Lataniers slikovito je uokvireno planinama na 977 metara nadmorske visine. Pogled na zaselak i šiljate vrhove u pozadini otvara se uz strmu poštarevu rutu između ovog i sljedećeg, još višeg sela.
Priča se da mnogi ljudi iz Mafatea nikada nisu vidjeli more.

Između obilazaka, Cyril se zaustavlja u gostinskoj kući gospođe Pauline. Tu su fotografi pitali ženu da li je ikad bila na moru, ona je odgovarila: "Naravno." A zatim je zastala na trenutak i kazala: „I moja je majka jednom vidjela more. Ali mislim da ga nikada nije dotakla."

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen