Sonntag, 29. August 2021

Čudnovate vrste životinja: Ova bića vrijedi pogledati (1)

Životinjsko carstvo je ogromno, šaroliko i ponekad nama ljudima ne toliko poznato. Vjerovatno nikada prije niste vidjeli neke od ovih životinja - i stoga je konačno vrijeme da ih i vidite.

Neka od ovih manje poznatih bića apsolutno su fascinantna i apsolutno ih vrijedi pogledati.


 

Meduze, “jaje na oko”, (Cotylorhiza tuberculata) žive u Sredozemlju, obično neposredno ispod površine vode, i pripadaju klasi kišobranastih meduza. Žuta površina na gornjem dijelu, koja izgleda kao žumance, trebala bi jasno ukazati kako je dobila ime. Vanjski klobuk meduze ima promjer oko 35 centimetara.



Meduza (Medusae) posjeduje otrov sličan onom od koprive koji je bezopasan za ljude. Posebna stvar u vezi s tim: Kao jednoj od rijetkih vrsta meduza, onima zvanim “jaje na oko” ne treba strujanje vode za kretanje.

                                   


Ovo slatko stvorenje je tenrek sa prugama (Tenrecinae). Žive u tropskim prašumama na istoku ostrva Madagaskar, sisavci su, i mogu biti dugi oko 14 centimetara. Prugasti tenrek nema kontinuirano šiljasto krzno, već samo čekinjasto krzno sa nekoliko bodlji koje vire iz njega.



Morski šišmiši (Ogcocephalidae) su ribe koje žive na dnu u suptropskim i tropskim morima širom svijeta, sa izuzetkom Sredozemnog mora. Većina ih živi u dubokim vodama, oko 100 metara ispod površine. Međutim, više vole plitku vodu na Karibima, zapadnom Atlantiku i oko ostrva Galapagos.

                                   


Dugong (Dugong dugon)je jedini predstavnik morskih krava sa viljuškastim repom, koje su još u životu. Naraste tri do četiri metra u dužinu i obično teži oko 400 kilograma, ali može težiti i do 900 kilograma. Područje u kojima Dugong živi, proteže se od obala istočne Afrike do Vanuatua.



Isjeckana riba (Phycodurus eques), svojim izgledom opravdava svoje ime. Možete se sresti u Australiji, obično na dubini od četiri do 30 metara. Iseckana riba svoj izgled koristi za lov. Čak se ljulja uz ritam morskih algi i prilagođava se boji tako da je savršeno skrivena posvuda

(web)

(NovaSloboda)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen