Dienstag, 17. August 2021

Prije 40 godina kompjuter približen ljudima

 


PC slavi 40 godina! Inženjeri kompanije IBM su prije 4 decenije približili kompjutere ljudima. Kada je američki tehnološki gigant IBM (International Business Machines Corporation) 1981. godine napravio model 5150, popularnost personalnih kompjutera, naprava bez kojih je danas mnogima teško zamisliti život i rad, višestruko je porasla. Na taj način, računari su približeni ljudima.

IBM se odlučio za drugačiji pristup u odnosu na druge proizvođače mikroračunara - stručnjaci ove kompanije poslužili su se principom otvorene arhitekture i sklopili su računar od softverskih i hardverskih komponenata koje su proizvodile različite firme.

Osnovna verzija ovog uređaja uključivala je procesor sa 16 kilobajta RAM memorije, 16 kilobajta ROM memorije, matičnu ploču, grafičku karticu i tastaturu sa 83 tastera.

Korisnici IBM 5150 modela su mogli da se opredjele i za dodatne opcije - monitor, štampač, dva drajvera za diskete, dodatnu memoriju, adapter za igrice, pakete aplikacija i komponente za komunikaciju, piše na sajtu kompanije IBM. Za izgradnju modela 5150 inženjeri IBM-a su upotrebili 16-bitni Intelov 8088 mikroprocesor, piše na sajtu old-computers.com.

Operativni sistem MS-DOS proizveo je Microsoft, jedna od najvećih tehnoloških kompanija današnjice koja je tada bila "prilično nepoznata", ističu danas inženjeri, koji su radili na izradi interface koda za ovaj računar.

(pc)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen