Montag, 9. August 2021

Odnos čovjeka i prirode

 


Umjetnička izložba u Karlsruheu, Njemačka, posvećena je podijeljenom odnosu između ljudi i prirode.
Ako nemate vrt, možete jednostavno otići u muzej: Državna umjetnička galerija Karlsruhe poziva posjetioce da posjete njihovu novu izložbu (povodom 175. rođendana), i da naprave „zeleni pohod“ kroz historiju umjetnosti.

Prikazi biljaka iz različitih epoha ne samo da bi trebali dopustiti posjetiteljima da se prepuste i uživaju, već bi im trebali jasno pokazati koliko je šizofren odnos između čovjeka i prirode.

Makovi, papagajski tulipani i papaje vjerovatno su vjekovima bivali ovjekovječavani na platnu, ali u stvarnosti je okolina bila i danas se eksploatira i sve drastičnije uništava. Danas, kažu organizatori, očuvanje prirode dobija novi, vitalni značaj. Stanovnici Karlsruhea trebali bi imati posebnu korist od projekta, jer će inspirisani radovima izloženim u muzeju, u gradu biti postavljene različite cvijetne aleje i aranžmani.
Jedna je zasnovana na slici iz 1703. godine pod nazivom „Čičak na rubu šume“, druga je zasnovana na akvarelu „Brazilska iskonska šuma“ iz 1860-ih; iako tvorac tog pogleda nikada nije kročio u Južnu Ameriku; prikazane palme, paprati i mahovine predstavljaju bujnu maštu tadašnjih Evropljana.
U prilogu: kolaž Ilkka Halso »Kitka River«, iz 2004. godine.

“Kitzzka River” je najpoznatije djelo autora Ilke Halsoa iz Finske. Umjetnik je digitalno stvorio umjetnu biosferu kako bi je postavio iznad poznate S-krivulje rijeke Kitka, u sjevernoj Finskoj.
Ovo okruženje distopijskog izgleda naglašava Halsovu viziju budućnosti: nastavimo li prirodu smatrati samo kao sredstvo zabave iskorištavajući jedan od najposjećenijih krajolika samo za šetnju niz rijeku, uništit ćemo vrlo osjetljivu tundru, koja nema načina da se obnovi samostalno obnovi. Odabrane fotografije pokazuju da se Halsova vizija budućnosti polako razvila u našu stvarnost.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen