Samstag, 21. August 2021

U kinima širom svijeta, film “Tom &Jerry”

 


Više od 80 godina Tomi Jerry, mačak i miš, gonjaju se preko velikih i malih ekrana. U novoj kino avanturi dešava se nešto novo za fanove i vječitu igru mačke i kiša. Dvije glavne figure njihovu zabavnu igru provode u realnom ljudskom svijetu, tačnije rečeno u sred New Yorka, u jednom nobel hotelu, gdje se upravo održava jedna gigantska svadba. Dva lika, divlji komičar mačak Tom i buntovni komičar miš Jerry, pobrinuli su se za previše nevolja, pogotovo što je jedan od njih bio angažovan da otjera onog drugog.

Ako je današnji gledalac star naprimjer šest godina i nema pojma o tome, ko su ova dva smrtna neprijatelja, mogao bi im se film Tom i Jerry vjerovatno dopasti. Ako oni koji ovo čitaju imaju najmanje 36 godina, i koji su odrasli sa tvrdoglavim mačkom i nestašnim mišom, sa ovom filmskom akcijom uživo ostaće manje oduševljeni.


Povratak u prošlost

Zbog ova dva junaka crtanih filmova, generacije su ostajale zalijepljene uz televizore, u treminu od 19:15. Čak je za djecu važila komanda: Crtani, pa u krevet!

A vjerovali ili ne, ova dva junaka su prošle godine proslavili 80. rođendan.

Tom i Jerry su karijeru započeli u MGM-u početkom četrdesetih i emitovani sve do kasnih pedesetih godina prošlog vijeka. Tokom godina postali su neizostavni dio animacije, a njihovi autori su dobili čak 7 Oskara. Sada, kroz ovaj novi šašavi film, Tom i Jerry bivaju transportovani u 21. vijek. Film nam donosi trenutak primirja ovog neumornog dueta, prije nego što Toma udari kamion, što je naravno Jerryjevo maslo. Vrlo mračna epizoda, a kritičari vjeruju da bi ovo trebao da bude kraj priče.

Film svakako budi nostalgiju i zabavan je, kako za mlade, tako i za odrasle. Pored animiranih likova mačka i miša, u filmu se pojavljuju i realni ljudi.


Nacrtan u dvostrukom smislu

Ovaj dvojac čini loše stvari jedan drugom, što se u kino verziji filma "Tom & Jerry" nimalo ne razlikuje od onog što du radili u klasičnim crtanim filmovima. Ali zaista, najlošija stvar u filmu je radnja koja se dešava u realnom svijetu.
Nakon što je 1932. godine osnovan poseban Oskar za crtane filmove, u prvih jedanaest godina deset puta je pobjednik bio Walt Disney. Zatim je došao Fred Quimby. On je sedam puta osvajao Oskara u narednoj deceniji. i za razliku od Disneya, uvijek sa istim likovima. Zvali su se Tom i Jerry, jedan mačak, a drugi miš. Borili su se arhetipskim sukobom na ekranu, ali za razliku od Mickeyja Mousea i mačka Karla, ishod od početka nikad nije bio jasan. Njih dvojica su toliko toga radili jedan drugom da se činilo da su i pobjeda i poraz relativna stvar. Čak i ako je Jerry na kraju uglavnom još uvijek stajao uspravno, Tom je osvajao još više simpatija kod publike. Ljudima je bilo žao ovog mačka; što se nikada nije dogodilo onom drugom mačku, Karlu.
Ambivalentnost antagonizma filma “Tom & Jerry” dovela je do velike privlačnosti ove animirane serije, koja se na kraju sastojala od više od 160 kratkih filmova, i koja se tek sporadično pojavila kao kino film, tamo šezdesetih godina. Međutim, serija je preživjela na televiziji, širom svijeta. U Njemačkoj je, niko drugi do Udo Jürgens, jednu od svojih pjesama darovao kao naslovnu melodiju za “Tom & Jerry”: „Vielen Dank für die Blumen“, “Hvala vam na cvijeću”. Sedmicu za sedmicom, nedeljom, na kanalu ZDF, crtana serija je zabavljala milione gledalaca u epizodama koje se teško mogu opisati kao bilo šta drugo, osim masakra bez smrtonosnih posljedica. Tijelo miša i mačke sistematski je maltretirano i deformisano, ali nikoga nije bilo stid zbog toga. I u Sjedinjenim Državama, kao i širom svijeta, brutalna zabava se nastavljala. Za nositelje prava Warner Brothers bilo je neizbježno da smisle nešto veće: Film od 100 minuta "Tom & Jerry".
Međutim, kao mješavina pravih i animiranih filmova. dva naslovna lika su nacrtana, a New York, u kojem se susreću dva glavna lika je stvaran. Ili recimo: nije nacrtan, ali recimo, barem klišeizirano portretiran kao i sami Tom i Jerry.




Da skratimo: Mlada žena (Chloë Grace Moretz) traži posao, i kao, navodno, iskusna voditeljica event događaja zapošljava se u jednom luksuznom hotelu, koji je trenutno domaćin vjenčanja dvije slavne osobe. Voditeljka odmah dolazi u sukob sa kolegom koji je tu već dugo zaposlen (Michael Peña). Na njenu žalost, i Jerry se upravo uselio u pregradne zidove hotela, a naivna dama dovodi baš Toma u kuću, kako bi se izborila protiv pošasti koja narušava ugled hotela. Naravno, kako moženo i pretpostaviti, to neće izaći na dobro.
Nažalost, ni to nije dobro urađeno. Uostalom, režiser Tim Story, koji je prije dvije godine bio odgovoran za loš rezultat na kino blagajnama, za najnoviji remake filma "Shaft", toliko je dosljedan, da su sve životinje koje se pojavljuju u filmu "Tom & Jerry" animirane, a to uključuje čak i buldoga Spikea, koji je Tomov klasični neprijatelj, zatim brojni golubovi, a uz sve to i dva slona, koji se angažovani na vjenčanju, koji svojom akcijom zgradu hotela dovode skoro do rušenja. To bi inače bilo vrlo teško snimiti sa pravim slonovima.
Ali, ograničavanjem Toma i Jerryja na sporedne uloge u njihovom vlastitom filmu, posebno je uočljiva velika razlika između kratkometražnih i dugometražnih filmova. Kao i obično, oba ova lika ne prgovoraju ni riječ, Doduše, Tom je oduvijek znao fino pjevati i to još uvijek radi i ovdje. Istovremeno glumci Moretz i Peña imaju previše teksta. a oni koji ne poznaju prošlost dvaju crtanih likova, a posebno oskarovsko remek djelo "Mačji koncert" iz 1946. godine, mogli bi smatrati da je Tomov muzički talent vrhunska scenaristička ideja. Lijepo je što režiser Story pokazuje osjećaj za tradiciju, ali ostaje pitanje, vjeruje li on zaista, da će njegova dječja priča naći odgovarajuću publiku?

(faz)

(prevod:spagos)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen