Donnerstag, 21. März 2024

Valja sada preko lave

 





Vanredno stanje na Islandu! U četvrtoj vulkanskoj erupciji u roku od četiri mjeseca, tok lave je poplavio važan pristupni put u regiji oko Grindavika (51 km od glavnog grada Reykjavika). Od tada je tamo saobraćaj blokiran. Kako ukloniti lavu sa puta? Prof. Thomas Walter, stručnjak za vulkane iz Georesearch Centra (GFZ) u Potsdamu kaže: „Put je sada prekinut. Lava koja ga je preplavila bila je zagrijana do 1100 stepeni, što nijedan asfalt ne može dugo izdržati. Postaje mekan i put je gotov.” Problem: lava se vrlo brzo hladi spolja, ali unutra može ostati jako vruća dugo vremena. „Biće potrebno najmanje nedelju dana dok se ne ohladi dovoljno, dok Islanđani budu u stanju da odgurnu lavu velikim buldožerima. To će biti moguće sa vozilima na gusjenicama, s tim mještani imaju iskustva.” Ali stručnjak upozorava: „Čak i ako je lava spolja prekrivena korom, svakako ne biste trebali hodati po njoj jer može biti jako vruća. Čak i ako kora pocrni, i dalje može biti vruća do 900 stepeni.” Upozorenje se posebno odnosi na radoznale turiste.

Posljednja erupcija bila je prije samo pet sedmica, a još jedna erupcija prijavljena je u subotu uveče. Između Stora Skogfell i Hagafell na poluostrvu Reykjanes. Video snimci uživo prikazuju užarenu lavu koja izlazi iz pukotine, kao i izlazeći dim.

700 ljudi evakuisano iz Plave lagune. Bilo je to samo pitanje vremena. Fontane lave ponovo su pucale iz pukotine u zemlji. Vulkan na Islandu ponovo je eruptirao. Međutim, ovaj put drugačije. Snažni zemljotresi najavili su erupciju vulkana. Ovoga puta vrijeme upozorenja bilo je samo 40 minuta. Turistička atrakcija je bila otvorena za posjetioce uprkos opasnosti.

Lava je tekla na jug i jugoistok brzinom od jednog kilometra na sat. Prema riječima stručnjaka, dužina pukotine u zemlji je oko 3,5 kilometara. Prema prvim procjenama fotografija iz zraka, četvrta erupcija u blizini obalnog grada Grindavík najjača je do sada.

U decembru 2023., na poluostrvu Rejkjanes je nedeljama bila tutnjava. Zatim se 18. decembra 2023. dogodila vanredna situacija. Priobalni grad Grindavik sa hiljadama stanovnika morao je biti evakuisan; ispod grada postoji kilometarski tunel magme. Nema opasnosti po ljude, kažu. Međutim, spasioci su se žalili na turiste koji su doputovali u regiju zbog senzacionalizma. Nebo je sijalo crveno-narandžasto i moglo se vidjeti u glavnom gradu Reykjaviku, samo 40 kilometara sjeveroistočno, üto pokazuju fotografije na web stranici emitera RUV.

Naučnici su pokušali da dobiju predstavu o situaciji, posmatrajući vulkan iz helikoptera. Erupciju je ponovo najavila snažna seizmička aktivnost. Stručnjaci su izbrojali preko 100 potresa.

(msn)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen