Sonntag, 31. März 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Proljeće sa Banksyjem

Tako se zeleni zelenilo u sjevernom Londonu. Fantom ulične umjetnosti Banksy donio je proljeće u prilično turobnu četvrt Finsbury Park bukvalno preko noći. Umjetnik grafita, koji ne otkriva svoj identitet, iskoristio je svoju omiljenu metodu i u rad ugradio okolinu: umjetno je pomogao pravom drvetu koje je zimi podrezano i na kojem su do sada tek rijetko iznicale nove grane, kako bi postiglo punu, svijetlo zelenu krunu. Međutim, aktivisti, koji vjerovatno dolazi iz Bristola, bilo bi netipično da zelenila nema više. Umjetnik portretira umjetnika: pored drveta stoji figura koja je, čini se, zaslužna za zidnu dekoraciju. Činjenica da boja kaplje sa fasade u dugim trakama i pretvara drvo u tužnu vrbu, ukazuje da se radi o prilično neiskusnom sprayeru. Naravno da se ovo ne bi dogodilo samom Banksyju. U svakom slučaju, poruka se čini jasnom: ljudi treba pod hitno da se brinu o očuvanju prirode. U suprotnom, u nekom trenutku možda neće imati drugog izbora osim da ovako unesu drveće u ulični pejzaž.




Molba i molitva

U toku je mjesec muslimanskog posta Ramazana, ali je rat ostao. Vjernici se okupljaju da se mole na ruševinama džamije Al-Faruk u Rafi dok Izrael nastavlja borbu protiv terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze. Kuća u pozadini je otvorena betonska rana, simbol tamošnjeg nasilja, ali i bliskoistočne diplomatije od napada Hamasa na Izrael. Sva nada u postizanje primirja u Pojasu Gaze i oslobađanje oko 100 izraelskih talaca do Ramazana je propala. Međunarodni pritisak raste, posebno na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kojem nedostaje realna, poslijeratna vizija pojasa Gaze. Međutim, negodovanje zbog perfidne strategije Hamasovih terorista skrivanja iza civila je previše tiho. Egipat, Katar i SAD sada ponovo posreduju; pregovori su nastavljeni. Američki državni sekretar Antony Blinken putovao je na Bliski istok po šesti put otkako je počeo rat da govori o mirnom rješenju. Do tada, morski most bi trebao snabdjevati ljude u Gazi humanitarnim zalihama. To znači da se otvorena rana ne može zatvoriti.





Bez straha u Berlinu

„Izgubite svaku nadu, vi koji ovde ulazite“ – ovako glasi Danteov natpis iznad kapije pakla. Julija Navalnaya mora da se osjećala kao da joj nedostaje iluzija, kada je ušla u crveno osvijetljeni ulaz ruske ambasade u Berlinu u vrijeme izbora u Rusiji. Rizikovala je da tamo bude uhapšena - ali je ipak ušla da poništi svoj glasački listić i time bojkotuje navodne predsedničke izbore, koji su se pokazali kao farsa. Jer u stvarnosti to uopšte nisu bili izbori. U stvarnosti, nije bilo suprotstavljenih kandidata i rezultat je bio jasan mjesecima unaprijed: vladar Kremlja Vladimir Putin iskoristio je spektakl da legitimiše svoj peti mandat na vlasti.

Udovica opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, koji je preminuo prije mjesec dana, učestvovala je u kampanji "U podne protiv Putina", na koju je pozvao njen suprug iz sibirskog logora. Kao i u Berlinu, hiljade protivnika režima okupilo se na Tačno u podne” ispred mnogih biračkih mjesta u Rusiji kako bi izrazili svoj protest. „Iz sićušne iskre nastaje snažan plamen“ – napisao je i Dante. Dan nakon izbora, Julija Navalnaya se ponovo zaklela da će neustrašivo nastaviti borbu svog muža. “Pokazali smo svijetu i nama međusobno, da nas ima mnogo,” rekla je, “i da Putin nije naš predsjednik.”

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen