Freitag, 8. März 2024

Uz Dan žena, najstarija žena na svijetu?

 



Je li ona sada najstarija žena na svijetu? Potvrđeno: Trinh Thi Khong, Vijetnamka, stara je 119 godina!

Kaša od zobi, tajna je njenog dugog života

Kako ostariti zdravo? Vjerovatno svi stari ljudi različito odgovaraju na ovo pitanje. Za kraljicu majku (101) govorilo se da je to bila čašica džina dnevno. Za vijetnamku Trinh Thi Khong, to je jednostavno: kaša od zobi. Od toga se uglavnom sastoji njena ishrana, kaže njena porodica. Inače, 119-godišnjakinja živi "normalno, nezdravim životom".

Prema izvodu iz matične knjige rođenih, ova starija gospođa je rođena 1905. godine - što je ne bi učinilo samo najstarijom osobom u Vijetnamu. Ona bi također bila dvije godine starija od Marije Branyas Morere (117) iz Francuske, koja se trenutno nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda, kao najstarija osoba na svijetu.

Najstarija žena na svijetu radila je kao prodavačica

Od 2014. Khong živi sa svojom drugom kćerkom Do Thi Ninh (82) u provinciji Dong Nai na jugu zemlje. Khongov najstariji sin ima preko 90 godina, a kompletna njena porodica trenutno ima 150 potomaka, uključujući i pra-praunuke. Khong je godinama radila kao prodavačica da bi izdržavala svoju djecu. Rado se sjeća toga vremena, prenosi njena porodica.

Lokalne vlasti su joj 2023. godine uručile potvrdu kojom se službeno priznaje njena starost.

Dobri uslovi da Trinh Thi Khong sada dobije i upis u „Ginisovu knjigu rekorda“.

(news)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen