Montag, 11. März 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Posljednji oproštaj

Na licu joj se vide ratne povrede: osušena krv, ogrebotine, rascijepljena usna. Ali šta govori njen pogled? Šta se dešava s njom, suočenom sa sveprisutnom smrću oko nje? Ova djevojčica je, izvijestio je fotograf, izgubila nekoliko članova svoje porodice u napadu izraelskih zračnih snaga na grad Deir al-Balah u centralnom pojasu Gaze. Slika je prikazuje na sahrani. Mrtvi se pribrojavaju masi od skoro 30.000 žrtava koju je rat u Gazi do sada odnio među Palestincima. Prema izraelskoj vladi, još uvijek se ne nazire kraj operacijama.



Marš punoglavaca

Kanadski podvodni fotograf Shane Gross proveo je sate roneći u ledeno hladnom jezeru na ostrvu Vancouver, ali u početku se gotovo ništa nije dogodilo. Samo je primijetio da se oko njega postepeno diže sve više punoglavaca. U popodnevnim satima krajolik se potpuno promijenio: sunce je zagrijalo vodu, milioni zapadnjačkih punoglavaca ušuškivalo se okolo, i pasli alge između listova lokvanja. Svakodnevno životinje masovno migriraju iz svojih skrovišta na dnu jezera u plitku vodu. Slika “Marš punoglavaca” proglašena je jednom od najboljih na konkursu “Podvodni fotograf godine”.



Fin rad oko nogu

Stariji muškarci ponekad trebaju intenzivniju njegu s puno ljubavi. I morate shvatiti: Mikelanđelov slavni David ne izgleda ni dan stariji od 520 godina. Div visok 5,17 metara zahvalian je posvećenim restauratorima poput Eleonore Pucci, koja ovdje čisti lijevu butinu usisivačem i četkom od finih vlakana. Šestotonski mramorni kolos dobija ovaj tretman za uljepšavanje svaka dva mjeseca kako bi mu se još dugo mogli diviti u svom punom sjaju u Galleria dell'Accademia u Firenci. Najpoznatija skulptura u istoriji umjetnosti tu se nalazi od 1873.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen