Mittwoch, 13. März 2024

Iz stare štampe – Mostarska hronika, Jugoslavenski list, 1925. godine

 



U Jugoslavenskom listu od 12. oktobra 1925. godine, u rubrici Mostarska hronika, obavljeno je nekoliko tekstova o tada aktuelnim događajima u Mostaru.


Mostarska hronika

(Od našeg redovitog urednika)

Mostar 12. oktobra

-:-

Jedna kulturna potreba Mostara

Narodno pozorište u Sarajevu stalno se koprca u dugovima zahvaljujući to svoje stanje “velikom razumijevanju” sarajevske publike. Dok su sve zabave u Sarajevu odlično posjećene i dok se na istim bacaju stotinjarke i hiljadarke, dotle je posjeta pozorišta minimalna. U Mostaru su prilike protivne onim u Sarajevu.
Ovdje su zabave slabo ili nikako posjećene, dok je pozorište bilo prošle godine kroz preko tri sedmice do zadnjega mjesta puno. Mostar imade mnogo smisla za pozorište, dramu, operetu i operu. Mostar ima i za koncerte mnogo više smisla već Sarajevo, a to je dokazao i posljednji koncarat g. Krste Ivića. U Mostaru su danas vrlo nesrećne ekonomske prilike, ali ipak tako sretne, da bi u pogledu posjete pozorištu brojčano barem za 50 posto nadmašili “kulturno Sarajevo”. Ako sarajevsko narodno pozorište ne posjeti ove godine na dulje vremena Mostar, to će zgriješiti, jer će opet prepustiti Mostar eksploataciji kojekakvih putujućih grupa. Narodno pozorište iz Sarajeva, trebalo bi ove zime napustiti Sarajevo i doći u Mostar na najmanje mjesec dana. Za to vrijeme odmorili bi se glumci, jer bi ponavljali poznati im repertoar, a pozorišna zgrada mogla bi biti kroz to vrijeme izdana u svrhu održavanja zabava (naravno uz dobru cijenu). Mostar bi stalno daveo više prihoda pozorištu već Sarajevo, te smo uvjereni, da ne bi bilo deficita za vrijeme gostovanja. Mi ćemo naročito istaknuti, da je narodno pozorište u Sarajevu pokrajinsko pozorište, to da i mi imademo pravo na isto tim više to ćemo ga sa svom srdačnošću dočekuti u našeım gradu, pošto isto kod nas uživa velike simpatije od kada stoji pod upravom g. Branislava Nuši

a.

-:-

Damjan Milićević - Senzacionalno samoubijstvo uglednog građanina.
Danas je Mostar izgubio najimpozantniju osobu društva, Damjan Milićević ustrijelio se je jednim
revolverskim hicem u glavu. On je nađen u kući Sjeranovoj na Buni kod Mostara u lokvi krvi pri posljednjim trzajima. U njegovoj grčevito stisnutoj ruci nađen je revolver, sa kojim je počinio samoubijstvo. Razlog samoubijstvu je još nepoznut, te iznenađeni Mostar natuca koješta. Pokojnik
je bio vrlo ugledan u vrlo sređenim i dobrim materijalnim prilikamna. On je bio ujedno i najrazvijeniji i najjači čovjek grada Mostara. Pok. Damjan Milićević igrao je kroz svo doba prijeratne nacionalističke epohe vidnu ulogu, to je stajao uvijek neustrašivo u prvim redovima na braniku nacionalnih interesa. Njegov ničim neoskvrnjeni idealizam, te samo Slavenu svojstvena skrajna požrtvovanost oplele su nimbus slave i poštovanja oko glave toga junačkog rodoljuba.
Pokojnik je bio razborit i trezven čovjek, te je njegovo samoubijstvo pobudilo opšte uzrujanje i nevjerovatno interesovanje u čitavom gradu.

-:-
Prostitucija
Ovih je dana doputovala u Mostar drugom klasom u svilenom crnom kostimu sa bubikopfom, naparfimisana i napudrana elegantna dama, koja ja za čudo okrenula pažnju jedoga detektiva na se. Kad je ovaj pristupio, dama je počela da bunca neke njemačke riječi, pretvarajaći se, da ne zna
srpsko-hrvatski, ali kad je detektiv zagledao malo bolje u njezine primamljive oči, ona je zadrhtala i problijedila.
-Bite na stranu, - veli detektiv, a na strani njegova ljubaznost popusti jer joj je otvoreno rekao, da ju je prepoznao. I zaista on se nije prevario. To je bila Slavka Torić iz Ljubuškoga, djevojka, koja je radi nedozvoljene prostitucije protjerana iz naše varoši.

_._

Central kino

Uspjelo nam je dobit najveći i najomiljeniji film “Sa Stanleyem kroz Afriku” iz naravi, koji je izgrađen za vrijeme putovanja glasovitog Stanleya istraživača crne Afrike i njezinih najgušćih i neprohodnih prašuma. Ovaj veliki film je originalan, a zanimljiv je u toliko, što je sve na licu mjesta fotografisano. Izrađen je u 3 velika poglavlja, koji će se davati svake sedmice po jedno poglavlje samo po dva dana. Prvo poglavlje počima već u ponedjeljak. 12. do 14. o. mj, Za ostala dva će se najaviti dani prikazivanja. - Uprava.

Prilog: Stari most (Friedrich Mayas) 1925.

Priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen