Donnerstag, 14. März 2024

Dva junaka imenjeka

 





Ismail Zulfić i Ismail Barlov: Dva plivača najjača


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu gracija.ba, Gracija broj 441 od januara 2024.)


Neki od najuspješnijih dečkića iz Plivačkog kluba “Spid“ Amela Kape su nevjerovatni Ismail Barlov i Ismail Zulfić, koji su u 2023. godini ostvarili fascinantne rezultate i koji s Gracijine naslovnice kao da poručuju – ne postoje dubine, postoji samo snaga volje, disciplina, posvećenost i povjerenje onih, tj. onog koji ih vodi

io je kraj neke godine slične ovoj. Malo šta je davalo vjeru u smisao. Stvarnost je izgledala kao iz naslova knjige Chinua Achebea “Sve se raspada”. Otišla sam na Olimpijski bazen Otoka kako bih, tragom onoga što sam čula, napisala tekst o Plivačkom klubu “Spid”, koji vodi Amel Kapo i koji okuplja plivače i plivačice, djecu sa poteškoćama.
Dok sam u nekim “nazuvcima” preko zimske obuće koračala prema veseloj ekipi, razmišljala sam kako mi je još samo ostalo da i sama skočim u bazen, sa sve odjećom. Da je ekipa vesela, ustanoviću kasnije; iz moje bezvoljnosti i posmatrano iz daljine, bila su to “samo” djeca na treningu plivanja. Ako imaju poteškoće, mislila sam, riječ je o nekim blažim oblicima koji ne uključuju manjak preduslova za kraul. Da budem preciznija, ako neko ima poremećaj pažnje, zbog čega bi bio problem da pliva, pitala sam se. Ne znajući da će me dočekati djeca među kojima su i ona bez ekstremiteta. Vesela, razigrana, koja su, kad nisu u vodi, kao male koale prikačena za svog trenera, Amela Kapu.

Sa obronaka gubljenja vjere u ljude gledala sam u tog čovjeka dok mi je objašnjavao kako radi bez naknade, te 2018. godine. I pitala se da li je stvaran dok mi je govorio – tvoje je samo ono što daš. Kapo, šampion inkluzije, kako ga je UNICEF i s razlogom imenovao, stvorio je male šampione, osigurao djeci mogućnosti da iskoriste svoje pune potencijale i potvrdio da onda kada imamo podršku, samo nebo može biti granica. Pomislila sam tada, što mislim i danas, kako na ljudima kakav je Kapo počivaju stubovi ovog krhkog svijeta i ostaje očuvana vjera u dobro.

Voda koja gasi besmisao svakodnevice

Neki od najuspješnijih dečkića iz Kapinog plivačkog tima su nevjerovatni Ismail Barlov i Ismail Zulfić, koji su u 2023. godini ostvarili fascinantne rezultate i koji s Gracijine naslovnice kao da poručuju – ne postoje dubine, postoji samo snaga volje, disciplina, posvećenost i povjerenje onih, tj. onog koji ih vodi.
Pored nastupa i osvojenih brojnih medalja na takmičenjma u Splitu, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Podgorici i Novom Sadu, izdvajaju se nastupi na međunarodnim svjetskim serijama u paraplivanju. Na Svjetskoj paraplivačkoj seriji u Lignanu, Ismail Zulfić plivao je prvo i historijsko A finale u disciplini 50 metara Delfin, gdje je osvojio bronzanu medalju u juniorskoj kategoriji. Na Svjetskoj seriji u Limogesu u Francuskoj Ismail Barlov osvojio je srebrnu medalju u seniorskoj kategoriji u disciplini 50 metara prsno te je na tom takmičenju sa samo 12 godina ostvario rezultat vrijedan A norme za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. te dvije norme za Svjetsko prvenstvo u Manchesteru. Na Svjetskom prvenstvu u paraplivanju koje se održalo u Manchesteru naša dva Ismaila imala su historijski nastup na tom takmičenju. Ismail Barlov zauzeo je 5. mjesto u finalu u disciplini 50 metara prsno i 7. mjesto u disciplini 150 metara mješovito te je ostvario još jednu normu za Paraolimpijske igre u Parizu ove godine. Ismail Zulfić zauzeo je 9. mjesto u disciplini 50 metara delfin. Na Svjetskoj seriji u paraplivanju u Egiptu, Ismail Barlov osvojio je dvije zlatne medalje i jedna srebrna, a Ismail Zulfić osvojio je dvije srebrne medalje i jednu bronzanu. Ismail Barlov trenutno na Svjetskoj rang-listi zauzima 4. mjesto u disciplini 50 metara prsno klasa SB2 iako ima samo 13 godina.
I dok je ove rezultate teško nabrojati, još teže zapamtiti, u duhu godine, i blage zlonamjernosti koje iskustvo dozvoljava, nameće se pitanje koliko bi promo materijala, da imaju približan skor, domaći političari i političarke napravili. I kako bi “u plamenu” bile društvene mreže.

Zato je voda u kojoj njih dvojica suvereno plivaju i pobjeđuju dovoljna za gašenje besmisla svakodnevice, te se povremeno pretvara u vjetar, za jedra neodustajanja. Za snagu koja je svakome ko želi držati glavu iznad površine vode neophodna.
Osim što pripadaju najinkluzivnijem mogućem okruženju, Plivačkom klubu “Spid”, dvojica zlatnih Ismaila istovremeno su i prijatelji. I ta priča o prijateljstvu jednako je vrijedna kao i njihovi izuzetni sportski uspjesi.
Možda ih politika ove zemlje nije zaslužila, jer se njihovi uspjesi dešavaju uprkos svemu, a ne zahvaljujući podršci, ali njen umorni narod zaslužuje ovakve krasne sportiste. A zajedno zaslužujemo pomalo vjere u mogućnost rušenja prepreka i u manjak straha od dubina, dokle god da dosežu.

Gracija 441, januar 2024.


ISMAIL ZULFIĆ I ISMAIL BARLOV: Dva plivača najjača (gracija.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen