Sonntag, 3. März 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Gaza, Tuga izbjeglička, Zarobljeni.

Guraju se uz ogradu. Nad sobom drže činije, lonce i kante u nadi da će dobiti nešto od pomoći u hrani. Više od milion Palestinaca pobjeglo je u Rafah na jugu Pojasa Gaze, a situacija sa opskrbom postaje sve teža svakim danom. Izraelska vlada je najavila da će napasti Rafah sa kopnenim trupama, ako Hamas ne oslobodi sve taoce do početka Ramazana 10. marta. U Egiptu vlasti očito pripremaju prihvatni kamp, kako bi hiljade ljudi tada moglo savladati graničnu ogradu.



Kenija, Kuća od smeće.

Selo Oloolaimutia na jugozapadu Kenije ima dvostruki problem: nema ni pitke vode, a ni funkcionalnog odlagališta smeća. Kao rezultat toga, odbačene plastične flaše se gomilaju posvuda. Ali već neko vrijeme stanovnici ponovo prikupljaju plastiku kao građevinski materijal. Flaše pune sitnim pijeskom, slažu u metalne rešetke, a praznine zatvaraju cementom. Ovako nastale kuće za odmor od plastičnog otpada, iznajmljuju se putnicima koji, na primjer, žele posjetiti prirodu obližnjeg Nacionalnog parka Masai Mara - uz nadu, da tamo više niko neće ostavljati smeće.



SAD, Gdje si mama?

Beba gorila se zove Jameela, rođena je prije nešto više od mjesec dana u zoološkom vrtu Fort Worth u Teksasu. Očigledno se osjeća ugodno na pahuljastom ćebetu koji bi trebao zamijeniti majčino krzno. Sekani, majka, do sada nije uspjela da razvije osjećanja brige prema svojoj Jameeli, koju nije sama rodila. Otprilike pet sedmica prije očekivanog datuma rođenja, veterinari su morali da urade hitan carski rez, jer je Sekani oboljela od trovanja u trudnoći. Od toga se dobro oporavila. Ali ona ne može prihvatiti svoju bebu. Stoga čuvari zoološkog vrta i surogat majka gorile Gracie odgajaju Jameelu.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen