Sonntag, 24. März 2024

Iz svijeta - Slike sedmice

 


U rukama Boginje

Da li turistkinja zna ko je upravo drži? Da je u naručju vidovnjaka? Dva umjetnika postavila su kip Pachamame u sirotinjske četvrti Medellína. Prema vjerovanju autohtonih naroda Anda, boginja – “Majka Zemlje” – je svemoćno biće koje daje i hrani sav život. Jorge Jaramillo i Juan David Escandón koristili su jednostavne 3D štampače za proizvodnju 1.500 dijelova koji čine pet i po metara visoku skulpturu.

Inače, Pachamama se također smatra posrednikom između gornjeg i podzemnog svijeta – što uveliko odgovara bivšoj metropoli droge, Medellín.



Pet prijateljica

Šarmantna ideja da nominacije za Oskara za najbolju glumicu i najboljeg glumca predstavi pet prethodnih pobjednika. Sally Field, Jennifer Lawrence, Michelle Yeoh, Charlize Theron i Jessica Lange (slijeva) pohvalile su kandidate, a Yeoh, koja je prošle godine osvojila nagradu za svoj nastup u filmu„Everything Everywhere All at Once“, "Sve svuda odjednom", bila je zaslužna za Sandru Hülser i također čitala i pobednike. Trofej je pripao Emmi Stone; mnogi su očekivali Lily Gladstone, koja je indijanskog porijekla. Utjeha za Hülser: njeni filmovi “Anatomija slučaja” i „The Zone of Interest“, “Zona interesovanja” osvojili su ukupno tri nagrade.



Happy Ramadan!

U pješačkoj zoni Frankfurta, prolaznici mobitelom fotografišu veličanstvenu rasvjetu iznad svojih glava. Frankfurt na Majni i Keln su prvi veliki njemački gradovi koji su svoje trgovačke ulice ukrasili šarenim svjetlima na početku svetog mjeseca Ramazana za muslimane, kao za vrijeme Adventa. Za vrijeme posta vjernici se uzdržavaju od jela i pića od zore do zalaska sunca.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen