Sonntag, 17. März 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Red u narandžastoj boji

Boja ogrtača usklađena je sa zlatom kupole, raspored monaha koji sjede naglašava krug hrama, oko kojeg drugi hodaju u smjeru kazaljke na satu - čini da je vrlo malo prepušteno slučaju u proslavama slavlja Makha Bucha . 5.000 sveštenika okupilo se u Wat Phra Dhammakaya u Bangkoku, jednom od najvećih budističkih hramskih kompleksa na svijetu. Ali koliko god festival izgledao strogo koreografisan, on ima svoje porijeklo od spontanog okupljanja: prema legendi, 1.250 monaha se jednom sastalo bez prethodnog dogovora, da bi čuli Budinu propovjed.



Amortizer

Potpuna koncentracija, pravilno pozicionira kuglo, zarotirati se jednom oko svoje ose i onda je baciti svom snagom! Nekoliko sekundi kasnije, projektil od četiri kilograma će sletjeti na 19,67 metara. Amerikanki Chase Jacksonu, koja je naviknuta na uspjehe, ovoga puta to je bilo dovoljno samo za bronzanu medalju na Svetskom atletskom prvenstvu u dvorani u Glazgovu. Razočarenje za 29-godišnjaka iz Springfilda, Ilinois. Posljednje dvije godine takmiči se kao svjetska prvakinja. Njemica Yemisi Ogunleye osvojila je srebro sa 20,19 metara, a pobjednica je bila Sarah Mitton iz Kanade sa 20,22 metra.



Pomoć stiže padobranima?

U Pojasu Gaze situacija je više nego dramatična. Više od pola miliona ljudi, prema izbještaju UN je "na korak" od gladi.. Izrael, koji se bori protiv Hamasa i traži taoce nakon terorističkog napada 7. oktobra, kritikovan je zbog ometanja humanitarne pomoći. SAD sada učestvuju u vazdušnom transportu za isporuku hrane. Američki avioni bacaju pakete hrane pričvršćene za padobrane na plažu Gaze

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen