Montag, 25. März 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Nacionalni dan slonova

Šta je slađe i, prije svega vještije - dječja ruka ili slonova surla? U tajlandskom gradu Ayutthaya, djevojčica hrani slona bananama. Svake godine 13. marta u Tajlandu se obilježava Nacionalni dan slonova. Praznik služi kao podsjetnik da se više zauzmemo za zaštitu i očuvanje jedne od najinteligentnijih i najlojalnijihivotinjskijih vrsta. U prošlosti su slonovi korišteni u ratovima i kao transportne životinje, ali danas je na Tajlandu ostalo još samo oko 2.000 divljih životinja, i oko 3.000 koje sliže za turizam.



Yes he Ken!

"Ja sam samo Ken", rekao je Rajan Gosling na dodjeli Oskara. Ali naravno to je bila odglumljena skromnost, uostalom čovjek je stručnjak. U predstavi u Dolby Theatru nije bilo ničeg suptilnog, ni ružičastog, blistavog odijela, niti koreografije koja razbija scenu. I tako je Gosling, uz podršku producenta Marka Ronsona na basu (lijevo), uzdrmao gala hitom iz filma “Barbie”: bilo je ekstatičnog ljuljanja, uzbudili su se čak i stari majstori poput Martina Scorsesea i Stevena Spielberga. Ovo se može vidjeti kao subverzivni čin, jer je emancipatorski rad Grete Gerwig samo jednom pobijedio, a onda je Goslingov konkurent iz vlastite ekipe bila sretnica, Billie Eilish. Da postoji nagrada za najbolji gala prilog, to bi svakako bio Gosling. Njegov show je bio dobra stara Oskarova škola. Oni koji su upoznati sa istorijom dodjele nagrada, primijetit će omaž legendarnom izgledu Marilyn Monroe iz 1953. godine: isti kostimi, isti gestovi.

Naravno, Gosling nije samo Ken u ovoj predstavi. On je Hollywood.



Švedska u Nato-u

Neki sumnjaju da je Evropa sada malo sigurnija od Putinove kontrole, uprkos Trampovoj specijalnoj dozvoli. Drugi vide Treći svjetski rat mnogo jasnije nakon što je Švedska ušla u NATO. U svakom slučaju, na slici se vidi kako zvaničnik NATO-a prilagođava švedsku zastavu ispred sjedišta Sjevernoatlantskog odbrambenog pakta. Finska je tamo već godinu dana. Pobuđujuća i stimulirajuća vremena za paranoične sa Crvenog trga

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen