Freitag, 22. März 2024

Strogo britansko zadovoljstvo

 






Cheltenham Festival vrlo britanski - iako se "Daily Mail" već žalio na ležerni kodeks oblačenja koji je Džokej klub izdao prošle godine za trke na Cheltenham festivalu kako bi privukao mlađe posjetioce. U prošlosti, prema nezvaničnim pravilima, dame su na ove svečanosti dlaziile u haljinama i štiklama, a za muškarce je odijelo bila obaveza.

Ove godine posjetioci su dolazili u farmerkama i čizmama, ili čak trenerkama. I na užas, pili su pivo i Red Bull, barem, prema tekstu u novinama.

Održana je čak i godišnjica trke Cheltenhamskog Zlatnog kupa, koja je u sadašnjem obliku uvedena prije sto godina, na stazi dužine od jedne milje i 2,5 furlonga*.





*Gradivo za ponavljanje:

Milja je jedinica za dužinu. Sa miljom obilježavamo više jedinica, u Engleskoj jedna milja iznosi 1760 jardi, što je oko 1609 m. Nautička milja jednaka je 1852 m. Milja se prvi put javlja u starom Rimu i određuje udaljenost od 1000 dvokoraka, odnosno 2000 koraka, gdje je dvokorak imao pet stopa. Rimska milja je iznosila oko 1480 metara.

Današnja kopnena milja je precizno definisana i unificirana 1959. godine dogovorom Australije, Kanade, Novog Zelanda, Republike Južna Afrika, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu je za definiciju uzeta odredba britanskog parlamenta iz 1593. godine koja je milju definisala kao 1769 yarda, dakle 5820 stopa. Kopnena milja iznosi 1609,344 m.

Furlong je jedinica mjere za dužinu u anglosaksonskim mjerama. Upotrebljava se još uvijek i u SAD kao službena jedinica, a uobičajeno je još u upotrebi i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Kanadi,... U svim zemljama osim SAD, furlong se je zadržao najviše na području konjskih utrka, te na području održavanja autocesta i željezničkih pruga, jer se tamo udaljenosti još uvijek izražavaju u miljama i furlonzima.

Jedan furlong iznosi 660 stopa, ili jednoj osmini milje, ili izraženo u SI sistemu,jedan furlong iznosi 201,168 metara, ili 0.201168 kilometara.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen