Sonntag, 17. März 2024

Prije 66 godina – Lansiran satelit, koji se nikad se nije vratio

 


On i dalje leti iznad nas, na visini od oko 3.600 kilometara, ali više ne šelje signale. Mini-satelit "Vanguard 1", koji je odletio u nebo raketom sa Cape Canaverala 17. marta 1958. godine, trebao je da vrati američku čast. U svemirskoj trci sa Sovjetskim Savezom, SAD su zaostajale, jer su Rusi šest meseci ranije sa „Sputnjikom” poslali prvi vještački Zemljin satelit na njegovo putovanje. “Vanguard 1” je bio veličine jednog grejpfruta i, osim baterije, imao je i solarne ćelije za proizvodnju energije. Iz kugle je virilo šest štapnih antena, koje je koristio za slanje signala na Zemlju do maja 1964. godine, kada mu je istekao elektronski život.

Uspjeh projekta je bio toliko važan da je predsjednik Dwight D. Eisenhower (fotografija) lično pregledao mali predajnik, prije nego što je lansiran u orbitu. Međutim, solarna aktivnost postavila je veliki pritisak na pionira.

“Vanguard 1” će ponovo ući u Zemljinu atmosferu oko 2200. godine, kada će i izgorjeti. Do tada, to je satelit koji je najduže kružio oko planete Zemlja, i najstariji objekt koji je napravio čovjek, koji još uvijek lebdi u svemiru.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen