Montag, 25. März 2024

Prije 150 godina – Rođen legendarni mađioničar Houdini

 









Veliki Houdini – magičan i poznat do danas

Harry Houdini je rođen prije 150 godina Njujork. Rođen u Austro-Ugarskoj, Harry Houdini je postao magična zvijezda u SAD-u - i još uvijek se posthumno smatra jednim od najuticajnijih mađioničara u historiji, 150 godina nakon njegvog rođenja.

Čak i skoro 100 godina nakon njegove smrti, Harry Houdini je i dalje poznat kao jedna od najvećih magijskih zvijezda u historiji – a njegov utjecaj na sljedeće generacije mađioničara i dalje je ogroman. Američki mađioničar David Copperfield čak ima kolekciju rekvizita od Houdinija i njegove supruge Bess, uključujući kutiju koju su koristili da potajno mijenjaju mjesta i kostime. "Houdini nije volio mnoge druge mađioničare jer su ga svi kopirali i krali njegove trikove", rekao je Copperfield kada je prije nekoliko godina pokazao ove komade na izložbi u njujorškom istorijskom društvu. „Poznajem taj osećaj.” U nedjelju, 24. marta obilježava se 150 godina od Houdinijevog rođenja. Rođen je kao Erik Weisz u Budimpešti u tadašnjoj Austrougarskoj, ali je sa porodicom došao u SAD kao dijete. Kao tinejdžer u New Yorku, privukao ga je cirkus, gdje je prvo nastupao na trapezu, a kasnije kao mađioničar - i gdje je na kraju sebi dao umjetničko ime Harry Houdini, po uzoru na mađioničare Harry Kellar i Jean Eugène Robert- Houdin, kome se divio.

Godine 1893., Houdini se oženio plesačicom njemačkog porijekla Wilhelmine Beatrice “Bess” Rahner, koja je postala i njegova asistentica na sceni. Njih dvoje su zajedno obišli SAD i posebno su oduševili publiku sve komplikovanijim trikovima za bijeg. Na primjer, Houdiniju je trebalo samo šest minuta da se oslobodi kutije zapečaćene sa sedam funti eksera i metrima debelog užeta.

Kasnije je skupio i brojne obožavatelje na nastupima u Evropi - a povremeno posebno u Njemačkoj. Houdini je patentirao neke od svojih magijskih izuma, sakupljao je i rekvizite, otvorio magičarsku radnju u New Yorku, postao predsjednik Američkog udruženja mađioničara, pisao knjige i objavljivao nijeme filmove.

Houdini je umro 31. oktobra 1926. u Detroitu, u državi Michigan, u dobi od samo 52 godine. Do danas postoje mnoge glasine oko njegove smrti - na Noć vještica svih dana. Ljekari su dijagnosticirali puknuće slijepog crijeva i peritonitis. Ranije je rečeno da je Houdini u više navrata tražio od ljudi da ga udare u stomak na emisijama. Kažu da se hvalio da je sve ove udarce mogao lako preživjeti neozlijeđen zahvaljujući snažnim trbušnim mišićima.

Njegova udovica je kasnije izjavila da su te batine doprinijele njegovoj smrti, ali ljekari to nisu potvrdili. Mnogo godina kasnije, drugi potomci su čak govorili o trovanju - ali bez ikakvih dokaza. Houdini je sahranjen na groblju Machpelah u Queensu, New York. Navijači do danas hodočaste do pompeznog spomenika, stavljajući karte za igru, staklena srca, novčiće i plastične pauke na nadgrobni spomenik njegove i njegove supruge. Muzej u gradu Scranton, Pennsylvania, također obilježava legendarnog umjetnika koji je pobjegao. Prema njegovom osnivaču, Dorothy Dietrich, Houdini je jednostavno bio "najveći mađioničar koji je ikada živio".

Fotografije:

-Hari Hudini u akciji 1899: Mađioničar je uspeo da se oslobodi lanaca za vrlo kratko vreme.

-1912. u New Yorku: Hariju Houdiniju stavljaju lisice na ruke, a zatim ga uranjaju u kutiju u vodu. -Glumac Harvey Keitel visi naglavačke na fasadi kuće u filmskoj sceni kao Harry Houdini

-Tony Curtis i Janet Leigh u filmu "Houdini, kralj vodvilja"

-Do danas mnogi obožavatelji hodočaste na Houdinijev grob u njujorškoj četvrti Queens.

(welt)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen