Mittwoch, 13. März 2024

Slike iz Rima: Stare građevine koje vrijedi pogledati

 


Rim je oduvijek privlačio posjetioce iz cijelog svijeta. Turisti vole drevne građevine - crkve i fontane su posebno popularne. Svaki turista u Rimu bi trebao vidjeti ove građevine.



Ruševine Caracalline terme spadaju među najveće terme u Rimu. Operske predstave na otvorenom sada se održavaju tamo gdje su bogati Rimljani uživali u slobodnom vremenu prije oko 1900 godina.


Castel Sant'Angelo je muzej od 1906. godine. Dvorac je prvobitno izgrađen u 2. vijeku nove ere kao mauzolej za cara Hadrijana. Ovdje je sahranjeno ukupno sedam rimskih careva.


Najstariji trg u Rimu je rimski forum, čiji nastanak seže do početka 7. vijeka prije nove ere. To je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u gradu.


U 2. vijeku nove ere, Panteon je bio utočište za sve bogove. Unutra su se nalazile statue Marsa, Venere i drugih boginja i bogova. Stara građevina je od 609. godine crkva, u kojoj se održavaju mise, posebno na velike praznike.



Gdje su se u davna vremena gladijatori borili na život i smrt, danas na desetine hiljada turista hrle u ovo područje svakog dana. Koloseum je sada obilježje grada i istovremeno svjedočanstvo fascinantne arhitekture starog Rima.


U Rimu ima mnogo crkava kojima se treba diviti. Jedna od njih je bazilika San Giovanni in Laterano. Episkopska crkva je papinska bazilika najvišeg ranga u gradu. Njeno porijeklo datira iz 4. vijeka, kada ga je sagradio car Konstantin.


Jedno od najvažnijih Mikelanđelovih djela je kip Mojsija u crkvi San Pietro in Vincoli. Skulptura je stara skoro 500 godina i prikazuje Mojsija kako se vraća Izraelcima sa planine Sinaj, sa pločama zakona.


Još jedna papinska bazilika je crkva San Paolo fuori le Mura. To je najbolje očuvana crkva iz antičkih vremena. 2006. godine tokom iskopavanja ispod crkve otkriveni su grob i sarkofag apostola Pavla.



Santa Maria Maggiore je takođe papska bazilika u Vječnom gradu. Crkva je sagrađena između 432. i 440. godine. Vrhunac u unutrašnjosti je 36 stupova od grčkog mramora.


Najveća papinska bazilika je bazilika Svetog Petra u Vatikanu. Bazilika Svetog Petra jedna je od najvažnijih crkava na svijetu i može primiti 20.000 vjernika.


Ako želite saznati više o Katoličkoj crkvi, morate pogledati Vatikanske muzeje. Posetioce ovde očekuju milenijumske kolekcije, umetnost i crkvena istorija. Vrhunac je posjeta Sikstinskoj kapeli.


Zelena pluća Rima je Villa Borghese. Park sa brojnim hramovima i fontanama bio je ljetna rezidencija porodice Borghese iz evropskog plemstva u ranom modernom periodu.



Vila Doria Pamphilj i njen park najveći su parkovi u gradu. Sama zgrada je stara preko 450 godina. Prekrasne bašte su atrakcija za mnoge Rimljane koji ovdje slave rođendane i vjenčanja.


Centralni trg Rima je Piazza del Campidoglio. Trg svoj izgled duguje Mikelanđelovim idejama. U sredini je konjički kip cara Marka Aurelija, koji je izgrađen od bronze 165. godine nove ere.


Piazza di Spagna sa svojim čuvenim Španskim stepenicama nalazi se u centru grada. Danas se oko trga nalaze brojne modne radnje, tako da se ovo područje smatra i modnim centrom Rima.


Za razliku od većine drugih znamenitosti, Piazza Navona ne vodi porijeklo iz antike, već iz ranog modernog doba.



Imate li neku veliku želju? Zato idite u Rim, bacite novčić u fontanu di Trevi i poželite želju.


Niko ne zna da li će se ta želja i ostvariti, ali hiljade ljudi svakog dana baca novčić u čuvenu fontanu

Rim nije samo drevni, kao što dokazuje Museo nationale delle arti del XXI secolo, ili skraćeno MAXXI. To je muzej savremene umjetnosti koji je otvoren 2010. godine. Zgradu je projektovala poznata arhitektica Zaha Hadid.

(web)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen