Dienstag, 19. März 2024

Prije 30 godina - Raspušteni logori HVO

 



Posjeta logoru „Heliodrom“, u okviru obilježavanja 30. godišnjice raspuštanja logora HVO-a planirana je u utorak 19. marta u 11:55 sati.

Prevoz obezbijeđen sa Trga musala u 11:15 sati.

Kako su najavili iz Udruženja logoraša Mostar, nakon posjete logoru, u Narodnom pozorištu Mostar, bit će održana komemoracija za 77 ubijenih logoraša „Heliodroma“.

„Kako je jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu mi kojima je silom bila oduzeta ta sloboda, koji smo preživjeli, napokon smo je i dočekali počevši od 19. 3. 1994. godine. Dan kada smo ponovo bili slobodni smatramo svojim novim rođendanom jer moramo svi znati kada čovjeku uzmete slobodu i njegovo dostojanstvo od njega ostaje samo prazna ljuštura. Koliko god su njihove metode bile prepisane iz najgorih fašističke konc. logora ipak nisu uspjeli u svom naumu, a to je dokazala presuda šestorci u Hagu i Republici Hrvatskoj za UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT. Logoraši i žrtve te zločinačke politike su bili jedni od krunskih svjedoka kako bi presuda bila donešena i kako bi se za sva vremana jedna politika označila kao zločin protiv čovječnosti, saopćio je Upravni odbor Udruženja logoraša Mostar.

Suorganisatori navedenih događaja osim Udruženja logoraša Mostar su i organizacije iz Republike Hrvatske i to Documenta-Centar za suočavanje sa proslošću i YIHR- Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske, navodi se u saopćenju.

(Mostarski.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen