Samstag, 16. März 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Kad će više proljeće?

Ovo svakako ima i neke veze sa klimatskom krizom: ovaj stanovnik centralno-istočne francuske opštine Sorbiers izgleda umjereno zabavljen zbog neblagovremenih, dubokih zimskih uslova dok jato ptica leti kroz oluju. Departmani Lozere, Loire i Haute-Loire najteže su pogođeni ovim: narandžasta uzbuna, uprkos bijelom horizontu.



Cvijeće prkosi zabranama

Teško da postoji nešto što diktatori ne mogu uništiti. Ali cvijeće koje su na moskovsko Borisovsko groblje donijale hiljade ožalošćenih raste čak i u najnehumanijim uslovima i ne može se zabraniti. A uporni otpor u glavama ljudi, koji čeka svoj trenutak, još nije ugašen. U tom pogledu je Aleksej Navaljni, čiji grob ovde cvjeta u svim bojama, živi i dalje.


 


Ljubav, fantazija, san

Ovakve slike danas nisu neuobičajene na pozorišnim scenama: stara dobra glumačka umjetnost je u većoj mjeri još više cijenjena. Međutim, u Theatre des Westens, često korišćenoj berlinskoj muzičkoj pozornici, postavljeno je kompletno performativno delo: francuska grupa Air (Amour, Imagination et Röve - Ljubav, fantazija i san) uklonila je granice između umetnosti.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen