Dienstag, 12. März 2024

"Putni fotograf godine 2023": Najbolje fotografije s putovanja

Ovi snimci bude želju za putovanjem: Fotografi nas sa svojim slikama sa putovanja impresivno podsjećaju na ono što svijet sprema. Sada su objavljeni pobjednici takmičenja za 2023. godinu.


U blizini Pienze u Toskani, prve kiše početkom proljeća omogućile su da pšenica raste na poljima. Budući da tamo noću postaje veoma hladno, pejzaž je često obavijen maglom. Ovu impresivnu sliku snimila je Andreja Ravnak iz Slovenije


Ova slika je snimljena u Češkoj. Početkom proljeća tlo je još uvijek previše hladno da bi drveće i biljke mogle rasti. Pejzaž postaje apstraktan, skoro kao tkano platno. Andreja Ravnak je takođe imala pravo oko za ovo.


Jaroslav Hora iz Češke snimio je ovu sliku u pustinji Namib u Namibiji.


Sergej Gorškov iz Rusije je takođe napravio ovu fotografiju u pustinji Namib. Prikazuje oriksa kako hoda po pješčanim dinama.


Marek Biegalski je snimio ovu fotografiju u Italiji u jesen. Prikazuje stado ovaca koje su se udobno smjestile u dugoj hladovini jednog od dva drveta.


Ovu fotografiju je snimio Sam Turley u Imire Rhino and Wildlife Conservancy u Zimbabveu. Prikazuje stopalo slona Makhavusija pored čuvara Marupije. Makhavusi je spašen od ilegalne trgovine divljim životinjama. Razvio je nevjerovatan odnos sa osobljem rezervata, a posebno s Marupijom.


Barbara Dall'angelo iz Italije snimila je sliku "rasplesanog" drveća na ostrvu Sumba u Indoneziji.


Nicolo Brugnara iz Italije napravio je ovu fotografiju u blizini vulkana Ljen na Javi u Indoneziji. Pirinčana polja u podnožju vulkana nekada su bila glavni izvor života za stanovnike. Zahvaljujući geološkoj aktivnosti, tamo se može vaditi sumpor koji se koristi za proizvodnju kozmetičkih proizvoda u velikim količinama. Tako su ljudi tamo postepeno postali rudari sumpora.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen