Samstag, 2. März 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Sonda, mjesec i zvijezde

Lunarna sonda Odisej sa Zemljom u pozadini, na slici. Po prvi put je jedna komercijalna misija sletanja na Mesec, bila uspješna. Lender "Nova-C" američke kompanije Intuitive Machines spustio se u južni region Mjeseca prošle sedmice, objavila je američka svemirska agencija Nasa.

Ovo je prvo - iako bez posade - američko sletanje na Mesec u poslednjih 50 godina. „Možemo bez sumnje potvrditi da je naša oprema na površini Mjeseca i da otuda šilje signal“, rekao je kontrolni centar Intuitive Machines oko 20 minuta nakon spuštanja na kopnu, u prošli petak, u00:23 sati. „Hjustone, Odisej ima novi dom.” Lender “Nova-C” je veličine staromodne britanske telefonske govornice, težak je oko 700 kilograma i može ponijeti oko 130 kilograma tereta. NASA je veliki dio toga iskoristila za istraživačku opremu i druge materijale, dok su komercijalne kompanije ostatak osigurale za svoje projekte. Američki umjetnik Jeff Koons poslao je i 125 minijaturnih skulptura napravljenih od nehrđajućeg čelika.

“Nova-C” je lansiran sa svemirske luke Cape Canaveral otprilike nedelju dana ranije. Transportno sredstvo bila je raketa "Falcon 9" iz svemirske kompanije SpaceX tehnološkog milijardera Elona Muska. Misija je dio NASA-inog programa “CLPS” (Commercial Lunar Payload Services), kojim američka svemirska agencija želi da se vrati na Mjesec relativno jeftino, radeći s privatnim kompanijama. Procjenjuje se da će troškovi programa do 2028. godine iznositi oko 2,4 milijarde eura.



Tuga za još jednim svetskim šampionom

Andreas Brehme je umro. Strijelac pobjedničkog gola iz finala Svjetskog prvenstva 1990. doživio je srčani zastoj u utorak navečer. Brehme je imao samo 63 godine. To znači da njemački fudbal gubi još jednu ključnu figuru iz tima, koji je osvojio treću titulu njemačkog svjetskog prvenstva 1990. godine, samo nekoliko sedmica nakon smrti tadašnjeg šefa tima Franza Beckenbauera. Brehme je bio jedan od vrhunskih igrača u finalu u Italiji. U finalu protiv Argentine postigao je pobjednički gol iz jedanaesterca malo prije kraja, za 1:0. Hamburžanin je za Njemačku odigrao 86 utakmica i učesnik u tri finala Svjetskog prvenstva.

Svoje najbolje vrijeme kao klupski igrač doživio je u Interu iz Milana sa svojim reprezentativnim kolegama Lotharom Matthäusom i Jürgenom Klinsmannom, gdje je postao prvak (1989.) i osvajač Kupa UEFA (1991.). "Bio sam šokiran kada sam saznao vijest", rekao je Matthäus. “Kao da mi je član porodice umro.”

U Bundesligi, Brehme je igrao za Kajzerslautern i Bajern Minhen, osvojivši titulu šampiona sa oba tima. Bivši odbrambeni igrač se nakon karijere bavio trenerskim poslom, gdje nije mogao da nadogradi svoj igrački uspjeh. Trenirao je Kaiserslautern, SpVgg Unterhaching i bio je pomoćni trener u VfB Stuttgartu.

Brehme je u januaru imao dirljive riječi o smrti legende Beckenbauera. "Mislim da će na nebu stvoriti magični trougao sa Peleom i Maradonom."



Dvije godine rata

Ruski napad na Ukrajinu počeo je 24. februara 2022. godine. Mnogi su u početku predviđali vrlo brzi poraz Kijeva - ali se predsjednik Zelenski uspješno brani uz međunarodnu podršku. Borbe su se nastavile do danas. Kada će se završiti rat Rusije protiv Ukrajine? I ko to može izaći kao pobjednik? Poitanja su na koja se još ne može dati odgovor. U ovom trenutku čini se da Rusija ima prednost. Ali Evropa pokazuje snage otpora, koje je Vladimir Putin potpuno potcijenio. Međutim, Evropa se mora dodatno opremiti ne samo vojno, već i u smislu vlastite psihološke snage.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen