Montag, 26. Juni 2023

Veliki planinski odron u Tirolu

 





Ogromni planinski odron dogodio se u masivu Silvretta, u Tirolu. Prema prvim saznanjima, niko nije povrijeđen. U tirolskom okrugu Landeck, ogromne mase stijena su se srušile u planinama Silvretta. U nedjelju je došlo do ogromnog odrona u blizini Galtüra, rekao je gorski spasilac za austrijsku novinsku agenciju APA. Otprilike 3.400 metara visok južni vrh masiva Flughorn djelimično je otkinut. Odron je sa sobom odnio i veliki krst koji se nalazio na vrhu planine. „Stotine metara od vrha se odvojilo“, ocjenio je šef lokalne gorske službe spasavanja Kristijan Valter u intervjuu Nemačkoj novinskoj agenciji. Na snimku očevidca, koji je objavio "Tiroler Tageszeitung", vidi se krhotina i kamenje koje kotrlja niz dolinu poput plimnog talasa. Možete vidjeti kako se stijene punom snagom kotrljaju preko široke vode u pravcu Jamtalhütte u području sjeverozapadnog boka južnog Flüchthorna. Video je također podijeljen na društvenim mrežama. Policija je potom helikopterom preletjela dva kilometra dugu lavinu u blizini švicarske granice. Nema dokaza da su ljudi povrijeđeni. Prema Walteru, planine su u posljednje vrijeme "više u pokretu".

Zbog klimatskih promjena, glečeri su se povukli i vječni led se otopio. Međutim, procjenu ovog specifičnog klizišta želio je prepustiti geolozima, naglasio je.

Geolozi su kolaps pripisali otapanju permafrosta, dugotrajno smrznutog sloja tla i stijena. Najčešće povezan s arktičkim regijama, permafrost se nalazi i u evropskim Alpama.

Ovakvi odroni mogu uzrokovati velike probleme za stanovnike koji žive podno planina. U maju su se mještani švicarskog sela Brienz, smještenog u blizini Davosa, morali evakuirati nakon upozorenja da bi se na njihove domove moglo srušiti gotovo 2 miliona kubičnih metara stijena. Iako do toga još nije došlo, stanovnici se i dalje ne mogu vratiti svojim domovima.

(ttz)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen